Kiadói évösszegző dióhéjban (2019, Hungarocomix)

Az idei Hungarocomix rendezvény ismét a Lurdy Házban került megrendezésre, Vass Róbert vezényletével pedig egy kiadói évösszegzővel egybekötött jövőbetekintőre is sor került, ahol érdekes fejleményeket tudhattunk meg öt kiadó, a Kingpin, a Fumax, a GooBo, a Vad Virágok Könyvműhely, és a Képes Kiadó terveiről, idei tapasztalatiról. Az alábbi összefoglaló dióhéjban emeli ki az elhangzottakat.
Fotó: First Class

Kingpin: Érződik a sok új képregénymegjelenés és sorozat hatása, az egyik címtől sajnálatos módon lehet el kell búcsúznúnk. A jövő év sorsdöntő lesz ilyen szempontból, kicsivel több kiadványuk lesz mint idén, sok múlik ezeknek a fogyásán. Már sokkal többen nyitottabbak a Vertigo-képregényekre, mint anno, így ezek a sorok is menetelnek tovább. Amit a jövő évi megjelenésekről tudni lehet: Marvel Legendákból 6 darab, Mega Marvelből 2, Bosszú Angyalaiból szintén kettő fog megjelenni. Az Y  HC vastagabb lesz, és egy  új formátummal kapcsolatban is tárgyal Tomi a Marvellel (ennek kilétét egyelőre homály fedi). Folytatódik a Megtorló, illetve további Polgárháború-sztorik is várhatóak, amiket érdemes megismerniük a magyar olvasóknak.

Fumax: Körülbelül 30 kiadványuk jelent meg idén, többet akartak, ám ennyivel is megelégszenek. Vladi megjegyezte, hogy képregénykiadás terén észnél kell lenni, előbb-utóbb ki fognak esni kevésbé fontos címek. Egy-egy fontosabb megjelenést ők is megéreznek, legyen szó egy saját, drágább kiadványukról (Sandman), ami könynen elvonja a figyelmet a többi újdonság elől. Némi visszaesést ők is éreznek a vásárlások terén, ami nem csak az ő kiadványaikat érinti, hisz az általuk üzemeltetett webshop-ban más kiadók portékája is megtalálható.

GooBo: 15 kiadvánnyal zárták az évet, pozitívak a tapasztalatok. Ahogy az már a gyakorlatban is megmutatkozott, nem ragadnak le az olasz képregényeknél, ott a Zorro és a Valiant-címek, illetve amiről most külön nem esett szó, csak a kiadói csoportban, Pókember-kötettel is készülnek Spuriék. Lesz még Dragonero eredet sztori, Bloodshot kérpegény a filmhez időzítve, és ha minden jól megy, már januárban olvashatjuk az X-O Manowar következő részét.

Vad virágok Könyvműhely: Jövőre intenzívebb Hellboy-megjelenésekre számíthatunk, 2 omnibus is várható. A még készülőben levő, László Márk magyar szerző által rajzolt rövid Hellboy történet is megjelenik jövőre, több más "short story" társaságában. A két nagy bejelentésük: a Dark Horse 2016-ban indul sorozata, a Black Hammer (1 omnibus, 2 tpb felállásban), illetve a Bone (4 tpb, fekete-fehér).

Képes kiadó: Következő kiadványuk a Megkerült cirkáló lesz, amit Korcsmáros Pál stílusában újrarajzolva fognak kiadni, ahogy az a Piszkos Fred közbelép jelentős részében is történt. Korcsmáros Gábor elárulta, hogy utóbbi kötet rajzolásánál Pálnak már nem volt jó a szeme, így sok helyen korrigálásra szorult a képregény.

Megjegyzések