Marvel Figuragyűjtemény #34 - Vészmadár

Sean Cassidy az írországi Cassidy Keepben született, és ő lett a családi kastély, a birtok, és a csekélyke vagyon örököse. Diplomát szerzett a dublini Trinity College természettudományi karán, majd az Interpolnál, a nemzetközi bűnüldöző szervezetnél helyezkedett el, mint nyomozó. Mire feleségül vette Maeve Rourkeot, már felügyelői rangig vitte a szervezetben. Mutáns képességeit, bár már serdülőkorában felfedezte őket, titokban tartotta még munkatársai előtt is.
Csakhogy Black Tom, Cassidy rossz hírű unokatestvére, aki maga is emberfeletti hatalommal bíró mutáns volt, tudott Sean képességeiről. Black Tom és Sean régi vetélytársak voltak, főleg Maeve Rourke szerelméért versengtek, míg a lány hozzá nem ment Seanhoz.
Sean Cassidyt az Interpol szigorúan titkos küldetéssel bízta meg, mely megkívánta, hogy meglehetősen hosszú ideig ne érintkezzen a családjával. Mikor elutazott, a felesége egy hónapos terhes volt, bár ezt akkor még egyikük sem tudta. A lányuk, Theresa, Sean távolléte alatt született meg, és Maeve magával vitte a csecsemőt, mikor rokonlátogatásra ment az Észak-Írországi Armaghba. Itt Maeve ártatlan kívülállóként áldozatul esett egy terrorista bombamerényletnek. A hatóságok semmi nyomát nem találták a kislányának, ezért Maeve rokonaival együtt feltételezték, hogy Theresával is végzett a robbanás. Valójában az történt, hogy Black Tom Cassidy épp a robbanás helyszínén járt, és titkon magával vitte a gyermeket. Black Tom gyanította, hogy idővel Theresában is kifejlődnek emberfeletti képességek, és fel akarta nevelni a lányt, hogy maga aknázhassa ki ezeket.
A küldetéséből visszatérő Sean Cassidyt azzal fogadták, hogy a felesége halott, de Theresa születését eltitkolták előle azok, akik tudtak róla, hogy megkíméljék a még kegyetlenebb fájdalomtól. Cassidy kezdetben megpróbálta a munkába vetni magát, hogy megszabaduljon a hír okozta keserűségtől, de sikertelenül. Végül az egyre melankolikusabb Cassidy otthagyta az állását, szabadúszó ügynök lett, és mire észbe kapott volna, már törvényellenes manőverekbe is belekeveredett. A hatóságok sosem jöttek rá, hogy Cassidy több törvény megsértésében is vétkes, ellentétben a Változóként ismert mutánssal, akinek rendelkezésére álltak a Hármas Faktor nevű anarchista mutánsszervezet kifinomult eszközei. A Változó érintkezésbe lépett Cassidyvel, akiről a Hármas Faktor berendezései kimutatták, hogy emberfeletti képességű mutáns, és felajánlotta neki, hogy lépjen be a szervezetbe. Cassidy, mikor ráébredt a szervezet céljaira, felháborodottan visszautasította az ajánlatot. Csakhogy a Változó és felettese, az úgynevezett Mutánsmester egyetértettek abban, hogy Cassidy képességei és a rendfenntartó szervezetek belső működésére vonatkozó ismeretei rendkívül fontosak számukra, ezért elrabolták a férfit, és egy fejpántot adtak rá, melyet távirányítással fölrobbanthattak, amennyiben Cassidy megszegné a parancsaikat. A detonáció akkor is bekövetkezett volna, ha a volt nyomozó maga kísérelte volna meg eltávolítani a pántot. Ezenfelül a Hármas Faktor egy megbízható emberi űgynökére, az Óriásra bízta Cassidy felügyeletét. Így Cassidy, akit ettől fogva Vészmadárnak hívtak, az Óriás társaságában kénytelen volt különféle bűntetteket végrehajtani a szervezet megbízásából.
Egy New York-i akció során a Vészmadár szembekerült az X-ekkel, akik mind őt, mind az Óriást foglyul ejtették. Az X-ek vezetője, Charles Xavier professzor pszionikus blokk alkalmazásával megakadályozta, hogy a Vészmadár pántjába szerelt detonátor működésbe lépjen, így azt Cassidy bántatlanul levehette. Amint megszabadult a fejpánttól, a Vészmadár mindent elmondott az X-eknek, amit a Hármas Faktorról tudott. Utóbb Cassidy ismét az anarchista szervezet fogságába esett, mikor nyomára jutott európai főhadiszállásuknak, ám aztán részt vett az X-ek és a Mutánsmester csatájában, ahol éppen a Vészmadár ereje segítségével derült ki, hogy a Mutánsmester földönkívüli lény.
A Vészmadár visszatért a becsületes életbe, és az Őrök, illetve a második Titkos Birodalom fogságában eltöltött rövid időszakoktól eltekintve különösebb kalandok nélkül teltek a napjai. Később azonban Charles Xavier professzor meghívta az X-ek köz, mikor új tagokat toborzott. A Vészmadár az X-ek között maradt néhány évig.
Ezalatt találkozott Xavier "csendestársával", Moira MacTaggert skót genetikussal. Cassidy és MacTaggert hamarosan egymásba szerettek, ám az előbbi állandó lakhelye Xavier iskolájában volt, az utóbbi' pedig a skót partok menti Muir szigeten, ahol mutánskutató központot rendezett be.
Egy Japán-beli kalandjuk során az X-ek összetűzésbe keveredtek egy Moses Magnum nevű zseniális bűnözővel, aki képes volt pszionikus erejével földrengéseket kelteni. Magnum rengeteg pszionikus energiát engedett szabadjára, mikor megpróbálta Japánt óriási földrengéshullámok sorozatával megsemmisíteni. A Vészmadár ezzel egyidejűleg szuperképessége segítségével olyan rezgéseket hozott létre, amelyek kioltották a Magnum által keltett hullámokat, és ez a módszer annyira sikeresnek bizonyult, hogy csak egy apró lakatlan sziget pusztult el Magnum bázisának közvetlen közelében. Ám a roppant erőfeszítés, mellyel véghezvitte ezt a hőstettet, oda vezetett, hogy a Vészmadár hangszálai komoly károsodást szenvedtek. Beszédképessége kisvártatva visszatért, de emberteletti képességét, mely jobbára a hangszalagjaitól függött, sokáig nem nyerte vissza.
Cassidy elkísírte az X-eket Muir szigetére, ahol megküzdöttek Próteusszal, Moira McTaggert mutáns fiával, aki fogságba ejtette az anyját. Az X-ek diadalmaskodtak, ám a tény, bogy a szeretett nő életveszélyben forgott, ráébresztette Cassidyt arra, hogy Moira mellett akar maradni. Cassidy ennek megfelelően ki is lépett az X-ek közül, és jelenleg Moira McTaggerttel él, olykor Muir szigetén, olykor Cassidy Keepben. Vészmadár rövid időre visszatért, hogy kisegítse az X-eket szorult helyzetükben, mikor egyszerre kellett felvenniük a harcot Arisztid embereivel és Fátum doktor egy saját képére formált androidjával.
Az X-ek később megküzdöttek Black Tom Cassidyvel, és partnerével, a Buldózerrel, valamint a Siryn álnevű Theresával, akiben szintén kialakult az erőteljes hanghullámok generálásának képessége. Theresa úgy érezte, tartozik annyival nagybátyjának, az őt felnevelő Black Tomnak, hogy segédkezik neki a törvénytelenségekben.
Miután az X-ek legyőzték őket, Black Tom Theresára bízott egy Seannak szóló levelet, melyben fényt derített arra, hogy ki a lány valójában. Sean és Theresa boldogan egymásra találtak Xavier házában, és Theresa most Seannal és Moira McTaggerttel laki. (forrás: adattar.kepregeny.net)
A figura teljesen korrekt a jelmezt és arckifejezés tekintve is, annyi megjegyzés pluszban, hogy a fogai lehettek volna fehérebbek, az én példányomon nagyrészt szürkés árnyalatot kapott. De annyi baj legyen, majd elmegy fogorvoshoz.
 

Megjegyzések