Marvel Figuragyűjtemény #38 - Küklopsz

Az X-Men csapattal szinte már egybeforrt Scott Summers, vagyis Küklopsz neve. Jean Grey nagy szerelme a csapat vezetőjeként is megállta helyét, sok mutáns ösztönözve ezzel erejének etikus, emberbarát használatára. Persze ő sem tévedhetetlen, rossz döntéseiért azonban ugyanúgy vezekelt, mint bármelyik más karakter.
Scott Summers volt az elsőszülött Cristopher Summers őrnagy, az Egyesült Államok Légierejének berepülő pilótája és a felesége, Katherine két fia közül. Cristopher éppen hazafelé repült a családjával egy vakációról, amikor a bolygóközi Shi'ar Birodalom egy űrhajója megtámadta a gépüket. Katherine, hogy megmentse az életüket, kilökte Scottot és testvérét, Alexet a gépből az egyetlen használható ejtőernyővel. Scott fejsérülést szenvedett landolás közben, ami örökre megakadályozta őt mutáns erői irányításában.
Szüleik valószínűsíthető halála miatt a hatóságok elválasztották a két fiút. Alexet örökbe fogadták, de Scott egy évig feküdt kómában egy kórházban. A felépülés idejére egy árvaházban helyezték el a nebraskai Omahában, amelyet a háttérből későbbi ellensége, a gonosz genetikus Mr. Sinister irányított.
Tiniként Scott Jack Winters, a Gyémánt Jack néven ismert mutáns bűnöző gyámsága alá került. Miután Scottnak erős fejfájásai kezdtek jelentkezni, specialistához küldték, aki rájött, hogy a rubinkvarcból készült szemüveg segít a problémán. Nem sokkal azután Scott mutáns ereje először tört elő a szeméből irányíthatatlan optikai erőként. A roham lerombolt egy darut, ezáltal a súly a rémült tömegre esett. Scott életeket mentett egy másik lökéssel, amely elpusztította a tárgyat, de a nézők azt hitték, hogy meg akarja őket ölni és dühös tömegként gyűltek össze. Scott elmenekült, felszökve egy tehervonatra.
Winters fel akarta használni Scott újonnan felfedezett tehetségét a bűnözéshez, és lelkileg megalázta a fiatal fiút, amikor az végül szembeszállt vele. Azonban Scott megmutatkozó ereje felkeltette a mutáns telepata, Charles Xavier professzor figyelmét, aki összeállt Fred Duncan F.B.I. ügynökkel, hogy közösen megtalálják Scottot. Xavier megmentette a fiút Winters karmaiból és megnyerte őt, mint első tagját az X-Mennek, a fiatal mutánsok csapatának, akiket arra tanított, hogy az erőiket az ember-mutáns egyenlőség iránti harcban használják.
Küklopszként Scott lett az X-Men megbízott vezetője és bár született harctéri vezető volt, a szociális érzékei hiányoztak. Scott beleszeretett a csapattársába, Jean Grey-be, de tartózkodó viselkedése éveken át megakadályozta, hogy kimutassa az érzéseit iránta. Amikor Xavier többi eredeti újonca otthagyta a csapatot egy összecsapás után Krakoával, az élú szigettel, Küklopsz maradt az új csapat vezetője.
Hamarosan aztán a kozmikus lény, név szerint a Főnix Erő átvette Jean helyét. Amikor pedig öngyilkosságot követett el, Scott azt gondolván, hogy élete szerelme halott, elhagyta az X-Ment. A csapattól távol töltött idő alatt Scott megismerte a halászhajó kapitány Lee Forrestert, aki segített neki feldolgozni a bánatát. Végül is Scott visszatért az X-Menhez, miután megismerte Madelyne Pryor-t, azt a nőt, aki hihetetlen hasonmása volt Jean-nek. Nem tudván, hogy Madelyne Jean, egy Sinister által létrehozott klónja, Scott beleszeretett és hamarosan összeházasodtak. Madelyne terhes lett és fiút szült Scottnak, akit Nathan Cristophernek neveztek el.
Amikor a valódi Jean visszatért a mély kómából és Scott megtudta, hogy életben van, elhagyta a feleségét és a fiát és egyesült a többi eredeti X-Mennel, megalapítva egy új csapatot, az X-Faktort. New York City egy démoni inváziója alatt az X-Men és az X-Faktor együtt harcoltak a rendkívül erős és őrült Madelyne ellen. A megszállást megakadályozták, miután Madelyne elpusztult a Jeannel vívott harc során.
Később Apokalipszis, a mutáns hadúr megfertőzte a bébi Nathant egy techno-organikus vírussal. Hogy megmentse fia életét, Scott hagyta, hogy az Askani Klán egy tagja elvigye Nathant kétezer évvel előre a jövőbe, ahol a jóslatok szerint felszabadítja majd a Földet Apokalipszis karmaiból. Az X-Faktor hamarosan feloszlott és tagjai visszatértek az X-Men soraiba. Scott és régi szerelme, Jean összeházasodtak és a nászútjukon a lelkük az Askani Klán matriarkája által belekerült az időfolyamba. Megérkezve a jövőbe új testekben laktak és 20 évig nevelték Nathant. Amikor visszatértek a saját idejükbe és testükbe, Nathan a jövőben maradt és saját idejének legnagyobb hősévé, Kábellé érett.
Miután letartóztatták Xaviert azokért a bűnökért, amelyet a gonosz, szellemi lényként, "Onslaught"-ként követett el, Scott még egyszer elvállalta az X-Men vezetői szerepét. Nem sokkal ezután a kormány által támogatott "Zero Tolerance" program hatályba lépett és a hitvány Bástya elkapta az X-Ment. A mutánsok elpusztítására tett kísérlet részeként Bástya beültetett egy nanobombát Scott testébe. Az X-Men megszökött és Cecilia Reyes mutáns doktor megmentette Scott életét. Scott és Jean szabadságot vett ki az X-Mentől a felépülés idejére.
Nem sokkal a csapathoz való visszatérés után Scott és Jean ott találták magukat az Apokalipszis által kozmikus energiák megszerzése céljából összegyűjtött Tizenkettek között: olyan mutánsok csoportjában, akik képesek a saját fajuk sorsának meghatározására és amelynek soraiba tartozott Scott, Jean és Kábel is. Rákötötték őket egy gépre, amely elvezette hihetetlen energiáikat Apokalipszishoz, lehetővé téve számára, hogy egyesüljön az "X-Man"-ként ismert, idő által hányatott, erőteljes mutáns tini testével. Ahogy a csapattársai elestek körülötte, az erőtlen Scott megmentette "X-Man"-t és egyesült a leendő hódítóval, új gonosz lényt alkotva. Jean érzékelte Scott tudatát Apokalipszison belül és megakadályozta, hogy az X-Men elpusztítsa, habár a legtöbb csapattársa halottnak vélte. Csak Kábel és Jean nem volt hajlandó elhinni Scott halálát. Megvizsgálva a híreket a pár megtalálta őt Apokalipszis születési helyén Akkabában, Egyiptomban, azért küzdve, hogy visszaszerezze az elméjét a bűnöző agyából. Szerencsére Jean képes volt pszichésen kitépni Apokalipszis lényét Scott testéből a mentális erői segítségével,Kábel elpusztította saját telepatikus erőivel.
Scott a felépülés idejére távozott, közben találkozott és kibékült az apjával. Később visszatért az X-Menhez, de az egyesülése Apokalipszissal sokkal zordabb, még komolyabb személyiséggé tette, mint előtte bármikor. Ennek eredményeképpen sok személyes kapcsolata megromlott, beleértve a Jeannel való házasságát is. Scott tanácsot talált csapattársánál, Emma Frostnál és a pár szellemi viszonyt kezdett. Amikor Jean felfedezte Scott árulását, Scott otthagyta az X-Ment, hogy elrendezze az összevisszaságot, amivé az élete lett.
Miután a világ megtudta, hogy X Professzor mutáns, az iskoláját átkeresztelték Xavier Felsőoktatási Intézet névre és megnyitotta kapuit a nagy mutáns közösség előtt, új, fiatal tanulók tucatjait arra képezve és oktatva, hogyan birkózzanak meg bimbózó képességeikkel. A felesége halála után Scott elfoglalta az iskola társigazgatói helyét, oldalán új szerelmével, Emmával. (forrás: adattar.kepregeny.net)
A figura a magyarul is megjelent Astonishing X-Men sorozatban megjelent kinézetet veszi alapul, bár én a kilencvenes évek klasszikus jelmezének jobban örültem volna. Ilyen szempontból amúgy abszolút nem egységes a Figuragyűjtemény, random módon ollózták ki a figurákat a különböző korszakokból.

Megjegyzések