Top Boy (Nagykutyák) - Társadalom alulnézetből

Egy kis csavarral a Netflixre

A drog kereskedelem és az azzal összefüggő erőszak már régóta népszerű témája tv-sorozatoknak és filmeknek; az átlag ember számára láthatatlan ez a dühvel, csalódottsággal és becsvággyal teli világ. A Netflix számára ebben a témában az áttörést a Narcos című sorozat hozta el, ami Pablo Escobar, a világ valaha élt leghatalmasabb drogbárójának történetét meséli el. Gondolhatnánk hogy a Narcos farvizén megpróbálnak felevezni hasonló témájú produkciókkal, és akár a Top Boy is ebbe a kalapba eshetett volna, de ennél többről van szó. A történet London külvárosában játszódik, és két rivális banda hatalomért folytatott harcát mutatja be.

A sorozatot Ronan Benett rendezte, akinek igazán érdekes előélete van, ugyanis a Netflixen szeptemberben megjelent első évada igazából a sorozat harmadik szezonja. A Top Boyt először 2011-ben sugározták a brit Channel 4 csatornán, majd a második évadot 2013-ban ugyanott lehetett megnézni, és elvileg egy harmadik évadra is kaptak ajánlatot, de aztán a csatorna elkaszálta. 2017-ben kezdett el a sorozat után érdeklődni Drake, a kanadai rapper olyannyira, hogy a Netflix leporolta a sorozatot és berendelt belőle 10 részt. Ezekhez viszont egyáltalán nem kell ismernünk az előző évadokat, teljesen megállja a helyét önmagában is.

Vérebek csatája

A már említett két bandának három kulcsfigurája van, akik a sorozat főszereplőinek is tekinthetőek: Sully, Dushane és Jamie drogeladásból élnek. Sully és Dushane két régi motoros a "szakmában", akik együtt nyomulnak a Summerhouse gangban, bár kapcsolatuk koránt sem felhőtlen. A fiatal Jamie a rivális Fields bandát vezeti. A történet érdekessége, hogy mindenkinek megvan a saját motivációja arra, hogy miért részese ennek a kíméletlen játszmának: Dushane és családja egy jamaicai drogbáró célkeresztjébe kerül, Sully most jött ki a sittről, és pénzt kell szereznie, hogy a több éve nem látott lánya szemében jó színben tűnhessen fel, Jamie pedig a testvéreit, illetve önmagát tartja fenn a drogpénzből, mivel szüleik elhaláloztak. Ezek a nagyon erős driveok aztán néha kegyetlen tettekre sarkallják őket.


A történet csordultig van nem várt fordulatokkal, és a sok izgalom mellett életszagú az egész sorozat, köszönhetően a több nézőpontos történetmesélésnek, amely egyben remek kórképet is ad. Láthatjuk, hogy a szegényebb sorban lévő gyerekek, fiatalok miként tengetik napjaikat, és hogy közül sokan az utcasarkon kénytelenek árulni a narkót. Továbbá az is hangsúlyos, hogy sok fiatal anya egyedül neveli gyermekét, mivel az apuka börtönben csücsül, és ahogy ártatlan civilek esnek áldozatául a soha véget nem érő mókuskeréknek. A függők emberi roncsokká válnak, és egyetlen céljuk a következő adag megszerzése, de ezen felül még sok minden mást is láthatunk. Ezzel szemben viszont megjelenik benne a testvéri szeretet, gondoskodás, baráti összeborulások és a szülő-gyermek viszony szebb pillanatait is elkaphatjuk. Ezek a vonások rendkívül átélhetővé teszik a történetet, iszonyatosan közel hozzák az egyes karaktereket a nézőhöz. Mindenkinek ajánlom, aki szeretne jobban elmélyülni a drogbiznisz kegyetlen világában, és egy jó hír a végére: bejelentették a második évadot, úgyhogy nem kell félni, hogy ez csak egy egyévados kóstoló volt.

Megjegyzések