Bagoly a denevér ellen - A Legendás Batman #6-7 - A Baglyok bírósága, A Baglyok városa

A sok évtizede futó sorozatok karaktereinek, mint Batman, időnként kifejezetten előnyére válik egy nagyobb mértékű vérfrissítés, ami jelentheti egyrészt a mítosz újragondolását, a karakter más közegbe helyezését, vagy új ellenfelek létrehozását. Scott Snyder az Új52-es Batman-sorozatot igazán merész módon az utóbbival indították, és teljesen hihetően integrálták be a legendájukat Gotham városába, egészen a múltba visszamenőleg. A rejtélyes gyilkosságok végül egy olyan titkos alakulathoz vezetik Batmant, akik mindvégig jelen voltak a városban; abban a városban, amit Batman a sajátjának vall, és mindent megtesz azért, hogy a lehető legnagyobb kordában tartsa az ott ténykedő játékosokat. A tudat, hogy valakik mindvégig mégis a háttérben tudtak maradni, és a Denevérember tudta nélkül tudtak ténykedni, egy egészen lehengerlő és hatásos elképzelés.
Snyder valószínűleg a történet megírása előtt feltette magának a kérdést, hogy mi lehet Batman legnagyobb félelme. Az egyik kulcsfontosságú válasz bizonyára az lehetett, hogy van olyan szeglete Gotham City-nek, amit még csak hírből sem ismer, és mindvégig az orra előtt ténykedtek. Ez a szervezet a Baglyok névre hallgat, akik generációkon át profi bérgyilkosokat képeznek ki, miközben igyekeznek szervezetüket bővíteni, a várost pedig felügyelet alatt tartani. Ez az igazán impozáns elképzelés még azzal is párosul, hogy Batmant szinte sikerül megtörniük, ami nagy szó, megannyi őrült gyilkos fenevad után. A labirintusban bolyongó Batman zavarodottságát ötletes módon a képregény formanyelve is megtámogatja, és amint feje tetejére áll a köpenyes igazságosztó világa, úgy idomulnak hozzá a panelek is, amiket fejjel lefelé helyeztek el ezeken az oldalakon. A Baglyok és Batman közötti ütközet nem babra megy, szinte már tördeljük a kezünket, hogy miként sikerül a hősnek legyőznie őket, akik eggyel nem számoltak: Batman minden négyzetcentiméterét ismeri a városnak.

Greg Capullo - akinek a munkáit a Spawn: Kezdetek kötetekben is csodálhatjuk - remek munkát végez a Baglyok ábrázolásával, de még az átlagos, dialógusos panelek is ötletes elrendezéssel vannak tálalva. Capullo precizitása a történet zavart hangulatával kiegészülve kiváló összhangot alkot, és Batman nyomozása során Mi, az olvasók is könnyen ámulatba eshetünk, amint kiderül a szörnyű igazság a Baglyok bázisait és eredetét illetően. Tudják, hogy milyen mocskos eszközökhöz kell nyúlni a cél elérése érdekében, manipulatív stratégiájuk pedig Bruce múltját is igyekeznek saját maga ellen fordítani, teszem azt nagyon is kreatív módon. 
A korábban már a Kingpin kiadó gondozásában is megjelent történet benne van legjobb Batman-történetek között, a Snyder/Capullo páros egy igazán emlékezetes mérföldkövet hozott létre a Baglyok bírósága és a Baglyok városa történetekkel.

Megjegyzések