Maximum Bonelli #4-5: Mercurio Loi, Lilith

A Maximum Bonelli válogatássorozattal az olvasók széles skáláját szólítja meg a GooBo kiadó. Az első három kötetben is változatos műfajú képregények kaptak helyet, amiből a leginkább kiemelkedő számomra a Suttogó Szél című képregény volt; a rettentő szórakoztatóan tálal, horrorisztikus elemekkel tűzdelt vérbeli western teljesen elkapott a maga egyedi és utánozhatatlan hangulatával. Az Árvák kezdése is biztató volt, ráadásul úgy ért véget a történet, hogy legszívesebben már nyitnánk is ki a következő kötetet. A Nathan Never a maga sci-fi műfajával a mesterséges intelligencia kérdéskörét feszegette, ami azt hiszem napjainkban különösen aktuális téma.


Mercurio Loi: Prológus

Az Árvákkal együtt a Mercurio Loi is csatlakozik a sorozat színes köteteihez. A sok-sok nyomozást, misztikumot, és fordulópontot tartalmazó képregény látványvilága különösen megkapó. Legyen az egy titkos szekta földalatti búvóhelye egy barlangban, vagy egy éjjeli, napfényben úszó utcakép, a precíz, vékony kontúrral ellátott rajzok, és a kontrasztos színek egyvelege egy igazán megkapó vizuális dimenzióval látja el a képregényt. 

Az 1825-ben, Rómában játszódó történetben Mercurio Loi professzor, és tanítványa, Ottone de Angelis, amikor éppen nem tanár-diák szerepkörben működnek az akadémia falai között, különös, a normál igazságszolgáltatáson túlmutató bűnügyeket oldanak meg. Az Angyalvár erkélyén történő furcsa események gyilkosságba torkollnak, az eset megoldása pedig Mercurio-ra vár. A 19. századba visszarepítő olvasmány szépen vázolja fel a főszereplő karakterét, érdekfeszítő eseményeket mesél el, és a folytatásos jellegre való tekintettek lógva is hagy bizonyos aspektusokat a történetben. A Sherlock Holmes intelligenciájával vetekedő Mercurio-ban, és a titkos társaságokkal teli régi Rómában sok kiaknázható lehetőség van még, amit reméljük, magyarul is olvashatunk majd.


Lilith: A tövis jele

Szintén az időbe repít vissza minket egy kietlen, reménytelen jövőből a Lilith első része, ami a válogatás eddig megjelent történeteitől gyökeresen eltérő; egyrészt az időutazás, másrészt a jövő-múlt éles szembeállítása, harmadrészt pedig a női főszereplő miatt. Lilith-et a jövőből küldik vissza a múltba, hogy felkutassa és elpusztítsa az emberiség rombadöntőjét, a tövist, amit bizonyos arra fogékony emberek hordoznak. A férfiak háborújába bekapcsolódó nő küldetésének a tétje nem kevesebb, mint saját jövőjének a felszabadítása.

A két szálon futó történetben apránként kapunk infókat flashback formájában Lilith múltjáról, és küldetésének részleteiről, a jelenben pedig egy pörgős, akciódús sztori keretében élvezhetjük az első nagy harcot az alattomos tövis ellen. A történet írója és rajzolója Luca Enoch, akinek a Dragonero kapcsán már ismerősen csenghet a neve a magyar olvasóknak is. Az erőszak sokszor csak erőszak útján állítható meg, Lilith karakterében nem egy törékeny nő, sokkal inkább egy harcos amazon mutatkozik meg, aki elkalauzolja az olvasót a különböző korokban a tövist kutatva. Olyan utazás ez, amire érdemes minden kalandvágyó olvasónak benevezni.


Megjegyzések