Józan ésszel az őrület ellen - Batman: Föld-1, második fejezet

A Kingpin kiadó tavaly két részletben megjelentetett Batman: Föld-1 történetének a folytatása idén szintén két füzetben érkezett meg. Aki kedvelte a Marvel Ultimate Univerzumát, az nagy eséllyel ebben a történetben sem fog csalódni. Ami igazán megnyerő ebben a szériában, hogy sokkal kisebb léptékű mint a legújabb Batman-sorozatok, nem igényel előzetes háttértudást, a fókusz pedig sokkal kiélezettebb, mint mondjuk az egy tucat szuperhőst felvonultató történetekben. Batman itt még nem vérprofi detektív, sokat hibázik, de próbál jobbá válni, és Gotham City folyamatosan változó erőviszonyaihoz igazodni.
A Föld-1 nem csak egyszerűen újrameséli Batman kezdeti időszakát, hanem jelentős változtatásokat eszközöl rajta. A második fejezetben felbukkanó Gyilkos Krok és Rébusz bár alapjaiban hasonlóak, de több tekintetben mégis elrugaszkodottabbak eredeti megfelelőjüktől. Ez a szuperlaza, bunyós Alfred is telitalálat, öröm látni amikor akcióba lendül az öreg, amire ebben a fejezetben is láthatunk példát. Geoff Johns alapjaiban változtatja meg a legendás karaktereket, Harvey Dent pedig ezúttal testvérével, Jessicával van jelen az események sűrűjében, és Kétarc eredetét tekintve is igazán merész változtatásokra számíthatunk.

A történet a második fejezetben is izgalmasan és lendületesen mesél Batman kezdeti éveiről, és realisztikusan tárja elénk Bruce kezdeti szerencsétlenkedéseit. A mára megszokott hibátlan bűnüldöző itt tapasztalja meg saját bőrén, mit is jelent igazából Batman-nek lenni, itt teszi meg az első lépéseket. A Föld-1 hangulatában van valami egészen sajátos, az alternatív univerzumnak hála pedig Johns szabadjára engedhette fantáziáját. Gary Frank a megszokott, profi módon tárja elénk a történet vizuális dimenzióját. Külön plusz pont, amiért a Batman maszkon nem fehérek a szemek, hanem láthatjuk Bruce igazi szemeit, ami sokkal kifejezőbbé teszi a karaktert akció közben.
A Batman: Earth One harmadik fejezete már készülőben van, 2017 végén Gary Frank posztolt egy vázlatot a készülő képregényből. Mivel jelenleg a Doomsday Clock maxisorozaton dolgoznak még mindig, így ne várjuk egyhamar a folytatást, már csak a rengeteg csúszás miatt sem. Az viszont biztató, hogy a munkálatok már elkezdődtek, és a Watchmen karaktereit felvonultató sorozat után nagy eséllyel ennek az alternatív Batman-nek a története is folytatódhat. A sok crossover, és egész világot felforgató történetek mellett kifejezetten üdítő a Denevérembert egy sokkal kisebb léptékű, átvariált közegben viszontlátni.

"-Jut eszembe... Ha esetleg kiderít valamit, hívjon ezen.
-Egygombos mobiltelefon?
-Denevérhívó.
-Jesszus. Még egy kis denevérjelet is tett rá."

Megjegyzések