Arkham visszavár

Immáron beszerezhető a befejező része a tavaly decemberben megjelent Batman Föld-1 történetnek, a borítóra pedig a sztoriból kivágott egész oldalas kép került, mivel eredetileg egy kötetben jelent meg Amerikában a képregény. Terjedelemre valamivel vékonyabb is, mint az előző rész, na de lássuk mivel is van dolgunk; rendkívül hamar a füzet végére értem, köszönhetően a történet dinamikájának, érdekes karaktereknek, és a rendkívül kevés szövegnek. Igaz, manapság egyre inkább trend, hogy olykor szöveg nélküli oldalakkal, vagy egész oldalas, pár szót tartalmazó képekkel találja szembe magát az olvasó egy kötetben, gondoljunk például a már szintén az előző cikkben említett Ultimate-képregényekre. Itt viszont ez a tényező nem zavaró, sőt, kifejezetten illik ehhez az újfajta megközelítésű Denevéremberhez. Gary Frank rendkívül stílusos és sokat mondó rajzai szöveg nélkül is elviszik a hátukon a sztorit, és közvetítik az író, Geoff Johns elképzeléseit. A különböző arckifejezéseket is mesteri szinten ábrázolja a rajzoló, Bullock szerencsétlen vigyorától kezdve Batman ijedt arckifejezéséig, mely nem csak meglepődöttségét közvetíti, számomra egyértelműen kivehető rajta a tapasztalatlanság, és az új helyzetektől való félelem, hisz itt még nemrég kezdte el bűnüldözői karrierjét.
A történet akciódúsra és pörgősre sikeredett, érződik, hogy ez igazából az előző résszel együtt jelent meg; Barbara elrablása, a Szülinapos nevű gyilkos, valamint James Gordon nyomozó "magára találása" mind fűszerezik a sztorit. Batman bár még elég kezdő, de például egy rozoga fal áttörésénél csak arra tudunk gondolni, hogy ez mennyire badass már! Jelen történetben még nem áll lehetőségére annyi eszköz és tudás, mint mondjuk a Rebirth Batman sorozatban, ahol mindenre van valami kütyüje és árkon-bokron, tűzön-vízen keresztül mindent, de tényleg mindent túlél, de hozzám pont ezért áll közelebb ez a fajta "kezdő" Batman. Bruce igazságosztóvá válása és első lépései zseniális módon vannak bemutatva a még régebben megjelent Első év című történetben, mely máig a kedvenc Denevérember sztorim, és alap mű mindenkinek aki szereti a karakter történeteit. 
Az olvasás alatt végig nagyon jól szórakoztam, és remélem még olvashatjuk magyarul a széria következő részeit is, ha már ennek a végén is kaptunk némi utalást a folytatásra vonatkozóan. Az Earth One széria egyébként még mindig fut külhonban, Superman, Tini Titánok és Wonder Woman történetei mellé még érkezik most márciusban a Zöld Lámpás is, ami a borítója alapján ígéretesnek tűnik.

Megjegyzések