A szimbióta mindenkié - Venom Inc.


Venom a rajongók körében a legkedveltebb szereplők közé tartozik a Pókellenfelek között, ám manapság egyre többször tetszeleg hős szerepében, és nem is feltétlenül Eddie Brock-ra kell gondolni; Mac Gargan, vagyis a Skorpió, illetve Flash Thompson is viselte a szimbiótát többek között, utóbbi kifejezetten nemes célokat szolgálva. Hozzá kell tenni ugyanakkor, hogy Venom szerepeltetése egy történetben nem egyenlő azzal, hogy élvezhető is lesz a sztori, ugyanis a képregényes olvasóközönség "kinőtte" már az egyszerű, sok csihi-puhit tartalmazó verekedős sztorikat, amiben az a különlegesség, hogy maga a félelmetesen szörnyű, és veszélyes Venom az ellenfél. Az Amerikában nemrég befejeződött Venom INC. crossover próbál egy nagy volumenű történetet létrehozni a sok-sok szimbiótával, Venommal, Pókemberrel, és Fekete Macskával többek között, de ez sajnos nem sikerül neki. Dan Slott és Mike Costa hat részes története a Venom INC. Alpha füzetben indul, majd a további részek az Amazing Spider-Man #792-793-ban, a Venom #159-160-ban, és a Venom INC. Omega egyrészesben fejeződik be.
A sztori kezdetén Lee Price, egy korábbi szimbióta "tulajdonos" nem éppen finom módszerrel megszerez egy szimbiótát az egyik jelenlegi gazdatestétől, egy Mania nevű csajtól, majd  "Venomosító" körútra indul, és a szimbiótát más emberek (főleg gonosztevők) arcára spriccelve saját szimbióta hadsereget hoz létre abból a célból, hogy az alvilág élére törjön, természetesen. Utóbbi motivációs indok és cél kicsit laposnak tűnhet, ám ez sajnos egy-két hatásvadász, kétoldalas, szimbiótát csordultig tartalmazó képpel sem lesz érdekesebb. Eddie Brock és Flash Thompson egymásnak esnek a szimbiótáért az Alchemax vállalat egyik laborjában, ahol egy, a szimbiótát "finomító, jobban kordában tartó" ellenszert tartalmazó hatalmas tartályt Pókember rájuk dönt, és a szérum hatására Flash lesz az Anti-Venom (most komolyan, ne már). Egy kis harc után az igazi szimbiótával Flash és Póki elhálóhintázik Peter jelenlegi lakhelyére, hogy tanulmányozzák a dögöt. Pókember szinte 5 perc alatt összedob egy szimbióta-lekövető masinát, hogy a rejtélyes szimbiótabanda nyomába eredjenek, közben összetalálkoznak Fekete Macskával is, aki szintén kénytelen beszállni a buliba, majd jónéhány csatajelenetet leszámítva nem történik igazából semmi.

Ryan Stegman és Gerardo Sandoval rajzai tetszetősek, de ez ebben az esetben el is várható, hisz kénytelenek elvinni a hátukon a történetet. A nagy végső harc a giganagy Venom ellen is inkább már a komolyanvehetetlen kategória, logikátlan ok-okozati összefüggésekkel és gyenge párbeszédekkel. Dióhéjban akár egy mondatban is össze lehetne foglalni ezt a 6 részes crossovert: Pókember és szövetségesei szembeszállnak egy csapat szimbióta-katonával, majd egy hatalmas Venommal. Pár jó poént azért elsüt az író, például mikor Póki a szimbióta hatása alatt betör a Daily Bugle szerkesztőségébe, és Robbie haláli nyugalommal megállapítja, hogy "biztos idegen befolyás alatt áll a Hálófej, és nem tudatosan ócsárol itt mindenkit", illetve Mockingbird kirohanása, amikor meglátja a romokban álló fürdőszobát, amit az oda bezárt szimbióta okozott.

A díszes csomagolásban tálalt, roppant fantáziátlan történet a negatív példája annak, hogy milyen egy gyenge Venom-sztori. Kicsit olyan "van, de minek?" érzésünk lehet olvasás után. Sok szereplő, nagy harcjelenetek, tökös beszólások; manapság ez már kevés. A rengeteg kiváló és fantáziadús Pók-történet után ez nem tesz hozzá semmit a történetfolyamhoz, nem érezzük, hogy tétje lenne az itt végbemenő eseményeknek, csupán kapunk egy átlag-alatti egymásnak ugrós crossovert, ami ráadásul elég kiszámíthatóan végződik.Megjegyzések