Logan-csan szerelme - NMK #9: Rozsomák

A Nagy Marvel-Képregénygyűjtemény legújabb előfizetői csomagjának egyik kötete egy magyar képregényes körökben már ismert történet, - mely korábban a Fumax kiadó által jelent meg - a Semic-es X-Men sorozat előtt játszódó négy részes Rozsomák minisorozat, az Adósság és Becsület. Chris Claremont és Frank Miller munkája a kanadai mutáns X-Men-től távol eső kalandjait helyezi előtérbe Tokióban. A szerelme felkutatására Tokióba utazó Logan kalandja több szempontból is mérföldköve eddigi pályafutásának; megismerjük érzékenyebb oldalát, amit esetleg a korábbi X-Men részekben nem igazán emeltek ki az írók, illetve a tokiói közeg bemutatása is fontos, mely ezután is nagy szerepet kapott Rozsomák pályafutásában.
Logan szerelmét, Marikót apja férjhez adta adósságának törlesztése érdekében, és ez adja a történet alapkonfliktusát, pláne, hogy az újdonsült férj láthatóan bántalmazta is Marikót. Logan legszívesebben elvágná ezért a férfi torkát, de Mariko kérésére uralkodnia kell magán, ugyanis itt Ő már nem nyerhet. Ahogy viszont Logan-t ismerjük, nem adja fel egykönnyen, és azon lesz, hogy újra együtt lehessen szerelmével.
Az 1982-es minisorozat felett kicsit sem járt el az idő; egyetlen hibája, hogy csak négy részes, és viszonylag hamar vége szakad. Mind a karakterek, mind a sztori, és végül de nem utolsó sorban a rajzok egy olyan tökéletes egységet hoznak létre, amit öröm olvasni. Időnként megesik velem, hogy egy régebbi történetet vontatottnak, túlmagyarázottnak, vagy kifejezetten unalmasnak találok, de ennél a történetnél egy pillanatra sem éreztem ezt. Az izgalmak és a feszültség végig fenn volt tartva, valamint rejtegetett egy-két fordulatot a történet.
Frank Miller rajzai a felújított színekkel omega összhatást érnek el, a tradicionális japán belső terek, az esti utcafények, illetve a sokszor csak egyszínű fehér hátterek egyedi látványvilágot teremtenek a történetnek. Az egyik kedvencem a második történet 2. és 3. oldalán elhelyezkedő duplaoldal, ahol Logan az ablakon kiugorva száll szembe a rá támadó nindzsákkal, ahol a háttér szintén egy színt kapott, kiemelve ezzel a háztetőn zajló eseményeket. Az pedig, amint Jurikóval ugrik ki az ablakon, egy az egyben Miller későbbi munkáját, a Sin City-t juttatta eszembe a kultikus képpel, ahogy épp Marv hagyja el sietve a helyszínt az ablakon át.

A befejezés számomra kicsit hirtelen jött, és a végkimenetel túlságosan happy end lett, de üsse kő, így is egy csillagos ötös történetet kapunk. Aki szeretne még ehhez hasonló hangulatú Rozsomák történeteket olvasni, annak ajánlom figyelmébe a Wolverine: Madripoor Nights kötetet.

Megjegyzések