Az ellenség nélküli szupercsapat - NMK #12 - Különítmény: Több, mint ember

Az Ultimate Univerzum egyik legfontosabb alapköve egyértelműen az Ultimates (Különítmény) és az ebből a csapatból kifejlődött sorozatok és minisorozatok. Erről a szériáról elmondható, hogy nem csak egy szimpla újramesélése egy klasszikus szuperhőscsapat történetének, hanem egyenesen a 21. századra íródott, ízig-vérig átdolgozott és modernizált darabról van szó, a lehető legjobb értelemben. Nyílván vannak benne az eredeti karakterekre hajazó tulajdonságok és megnyilvánulások, de a Különítmény: Több, mint ember kötet mégis teljesen egyedi módon nyúl hozzá Amerika Kapitány, Vasember, Thor, Hangya, Darázs, Hulk, és a többiek karakteréhez. Bár a jelen kötetben bemutatott hat részes történet már megjelent korábban a Fumax kiadó által, ezt követően az első széria maradék 7 része is meg fog jelenni, bár sajnos arra még sokat kell várni (45. kötet).
Mark Millar ebben a történetben a hangsúlyt sokkal inkább a sokoldalú és informatív párbeszédekre, mintsem az akcióra fekteti; mindezt korántsem terjengős vagy unalmas módon. Amerika szuperkatonák gyártása iránti igénye, és félelme más hatalmaktól kiváló alapot szolgáltat egy szuperhőscsapat létrehozásához, ugyanakkor pont saját magát csapja arcon azáltal, hogymiután létrejött a csapat, rájönnek, hogy nincs is ki ellen harcolniuk. Az, hogy pont az egyik csapattag, vagyis Hulk ellen kell először összefogniuk, a történet gyenge pontjának tartom, hisz ez csak azt a teóriát bizonyítja, hogyha nem hozták volna létre a csapatot, akkor nem is lenne kiellen harcolniuk; már persze ami ezt a történetet illeti.
Amerika Kapitány lelki vivódásai is nagy hangsúlyt kapnak a történetben, az a rész például, ahol az öreg Bucky-t látogatja meg, az egyik kedvenc jelenetema sorozatból: kiváló kontrasztban áll a második világháborús nyitójelenettel minden tekintetben, illete kifejezetten erős érzelmi töltettel bír számomra még többszöri elolvasás után is.

Apró érdekesség Hulk szürke színével kapcsolatban, hogy az Ultimate Univerzumban még zöld színben kezdte a pályafutását, egészen pontosan az Ultimate Marvel Team-Up 2. és 3. számában. Ebben a kötetben azonban mégis szürke színű, amire az egyetlen logikus magyarázat az az új szuperkatona szérum, amit a Hulk formulával keverve ad be magának Banner, így a megváltozott összetétel eredménye lehet a szürke szín.
Amiért még igazán meghatározó ez a széria, az a Marvel filmekben Samuel L. Jackson által alakított Nick Fury karaktere.Igazán nagy eredmény ettől a szériától, hogy a filmekbe nem a 616-os Univerzum Fury-ja került be, hanem az evilági, modernizált változat. A karakter egyébként elég meghatározó szerepet tölt be ebben a világban, a maga karizmatikus egyéniségével (magyarul először a Csodálatos Pókember v2 sorozatban bukkant fel).
Mindenesetre számomra még a sokadik olvasás után is az Ultimate Univerzum egyik ékköve ez a sorozat, a maga egyedi hangnemével, és a Bosszú Angyalai emlékezetes modernizálásával. Brian Hitch rajzaiban nemtalálpok kivetnivalót, a közeli képek sokkal jobban állnak neki, mint a sok szereplőt felvonultató kis panelek, és az arckifejezések is érzékletesen vannak érzékeltetve általa.
Folytatás jövőre.

Megjegyzések