Az álcázás mestere - Diabolik #1-3: Bemutatkozás

A mostanában folyamatosan erősödő magyar képregényes választék új sorozattal gazdagodott a tegnap megrendezett nyári képregénybörzén a KMO-ban, az Anagram Comics jóvoltából; a Diabolik című olasz fumetti képregénysorozat rögtön három, egyenként 120 oldalas, zsebkönyv méretű kiadással indult útjára. A fekete-fehér kiadványokhoz egy gyűjtői díszdoboz is elérhető, mely igen jól mutat a könyvespolcon, ezt tapasztalatból mondhatom.
Bár ennek a karakternek a történeteivel képregény formájában még nem találkoztam, kölyökkoromban a Fox Kids csatornán sugározták az azonos című rajzfilmsorozatot, melynek nagy rajongója voltam. Ennek köszönhetően nagyjából sejtettem, hogy mire kell itt számítani: bűnügyek, akció, váratlan fordulatok, és egy igen karizmatikus főszereplő. A rajzfilm intrója egyébként a mai napig megállja a helyét, és igen közel áll jelen képregénysorozat hangulatához is.
Az első körben megjelent három történet változatos kalandokat és bűnügyeket mesél el, melyekben bár kevésszer kerül fel az ikonikus jelmez, annál több kreatívan megoldott vagy éppen kivitelezett bűnügy, és váratlan fordulat jellemzi a sztorikat. Diabolik és szerelme, Eva, együtt erednek mocskos bűnözők, vagy éppen csábító ékszerek után. Eredeti megjelenés szerint amúgy 1996-97-ben és 2010-ben jelentek meg a most közölt történetek, de ez a fajta időugrás egyáltalán nem zavar be az olvasásban, mondhatni "időtlen" képregénysorozatról van szó. Minden egyes kötet egy különálló történetet foglal magába, és zsebkönyv méretéből adódóan utazás közben is kiváló olvasásra.
 A képi világot a letisztultság, és a fény-árnyék kontrasztok éles szembeállítása jellemzi. A realisztikus, és igencsak precíz ábrázolásmód kiváló táptalajt biztosít ezen bűnügyi történetek számára. A dinamika is meghatározó az illusztrációknál, vegyük például a második kötet elején levő autós üldözést, mely a maga több oldalas terjedelmével, és kevés szövegbuborékjával arra készteti az olvasót, hogy gyorsan lapozzon, miközben a képek szinte rajzfilm-szerűen jutnak el A-ból B-be. Előfordul azonban több olyan rész is, amikor a szövegen van a hangsúly, de többnyire ezt is kreatívan oldják meg a szerzők: a harmadik kötetben Ginko nyomozó tévés nyilatkozata, mely jó 5-6 oldalon keresztül is folyik, a lehető legváltozatosabb szögekből van bemutatva: látjuk közeliben, félközeliben, illetve TV-képernyőről is, több beállításban.

A történetek hozzák a régi 90-es évekbeli krimi ponyvák koszos, kemény hangulatát, furfangos történetvezetéssel, és érdekes karakterekkel karöltve. A legjobb eresztés a most megjelent három kötet közül egyértelműen a harmadik lett, több szempontból is; kreatívan kitalált főgonosz, váratlan fordulatok egymás után, és újabb meglepetések akkor is, amikor már végképp nem számítana rá az olvasó. Helyenként érezhető, hogy a karakterek kicsit "túlmagyarázzák" tetteiket és élményeiket, de a bűntények feltárásánál kifejezetten hasznosak és érdekesek. Az első kötetben például nagyon nem volt egyértelmű a helyzet, és egészen a kötet végéig kellett várni főhőseink részletes magyarázatára. Különösen tetszik, hogy a főszereplők nem mindig vannak előtérben, így jut idő az épp aktuális események részletes kifejtésére, és a mellékszereplők kibontakozására is. Persze ez nem minden esetben jön ki jól, a második kötetben például elég hosszúra sikeredett a felvezetés és a szerelmi szál taglalása. 
Ahogy fentebb is említettem, ez volt az első találkozóm a karakterrel, de a harmadik kötetre már annyira belelendültem az olvasásba, hogy szomorúan kellett konstatálnom, miszerint végére értem az első gyűjteménynek. A sorozat a maga képzeletbeli helyszínével, Clerville-el, az állandó szereplőivel (Diabolik, Eva, Ginko nyomozó), a bűnügyi esetekkel, és az egész atmoszférájával teljesen magával ragadott. A különböző események alakulása dönti el főszereplőnk helyét  a játszmákban, de annyi biztos, hogy helyén van a szíve, és még akkor is neki szurkolunk, amikor a rendőrök elől kell meglógnia. Remélem, hogy hamarosan érkezhet a folytatás, számomra bekerült a kedvenc magyar sorozatok közé. Akinek esetleg felkeltettem az érdeklődését, irány a kiadó oldala és tessék beszerezni a gyűjteményt, hogy minél korábban jöhessenek a további kötetek.Megjegyzések