Beteges humor - Batman: A Gyilkos Tréfa

A magyar képregénykiadás egy újabb hiánypótló újrakiadással bővült; a sok évig csak interneten vagy képregényes eseményeken levadászható ritka Batman történet, a Gyilkos Tréfa (Killing Joke) jelent meg újra a Kingpin kiadó által. A kiadás Batman különszámként funkcionál, és mind keményfedeles, mint puhafedeles változatban elérhető (bár utóbbi csak augusztusban jelenik meg). A színezés marad a régi, tehát a régi kiadás rajongóinak sem okoz csalódást ezáltal a kiadás. Alan Moore és Brian Bolland történetéről pár éve animációs film is készült, így akik azt látták csak, azoknak is érdemes lehet belekukkantani ebbe a kötetbe.
A történetben Joker sötét múltjába, illetve beteges gondolatvilágába nyerhetünk bővebb betekintést, amint Gordon nyomozó családján éli ki magát, és gázol bele a lelkivilágukba. A régi színezésnek köszönhetően az eredeti történet esszenciája, és borús képi világa egy olyan horrorisztikus történetet tár elénk, amely egyedülálló a Batman történetek között. A történetnek mindvégig megvan a nyomasztó és rideg hangulata, az explicit ábrázolásmódnak köszönhetően pedig nem kevésszer vált ki megdöbbentő hatást.
Annak ellenére, hogy mennyire meghatározó történet a Bat-történelemben, Alan Moore történetét egyszerűen nem tudom szeretni. Kicsit úgy érzem, mintha Batman nem lenne teljesen önmaga, és Gordon felügyelő elrablása, illetve a lánya, Barbara Gordon életének tönkretétele kicsit sem zaklatná fel. Olyan, mintha kívülálló lenne, és minden tényezőt kizárna; kizárólag a nemezisével folytatott véget nem érő harc esetleges végkimenetele illetve miértje foglalkoztatja. Nyilván az se lenne jó, ha az érzelmei túlságosan eluralkodnának Batman-en, és ösztönből cselekedve, de Barbara meggyalázása is látszólag hidegen hagyja. Az utolsó jelenet pedig végképp elidegenítő hatású, ahogy Batman képes őszintén nevetni egy olyan emberrel, aki a kötetben látható szörnyűségeket okozta.
Ennek a  vegyes érzelmeket kiváltó történetnek pedig pont, hogy nagy súlya kéne hogy legyen, de számomra az utolsó oldal, illetve Batman érzelemmentessége pont az ellenkezőjét váltja ki. Kicsit olyan volt, mintha rám nagyobb hatással lettek volna Joker tettei Barbarával és Gordon nyomozóval, mint magára Batman-re. A sztori mindenesetre érdekes megközelítésben tárja elénk a két karakter különös kapcsolatát, és végre ez a sztori is ott lehet a polcunkon igényes kivitelű magyar változatban.

Megjegyzések