Törvényen kívül - DCNK #40 - Batman: Különös jelenések

A DC Comics Nagy Képregénygyűjtemény legújabb, kereken 40. száma, a Különös jelenések (Strange Apparations) elég tartalmasra sikeredett a maga 10 (+1 kiegészítő) részével, olyan nagy írók tollából, mint Len Wein, vagy Steve Englehart. A paletta változatos, egy-két egyszerhasználatos ellenfél mellett felbukkan Hugo Strange (akivel magyarul már találkozhattunk a Batman: Préda, és Terror kötetekben), Joker, Pingvin, és Deadshot (itt Céllövőként fordítva, amivel még kicsit barátkoznom kell). A történetek 1977-78-79-ben kerültek publikálásra, így jóval tömörebb, ósulisabb, helyenként túlmagyarázósabb résszel találkozunk, mint egy-egy 2000-es évek körüli Batman képregényben.
 Az első, kissé gagyi Kalkulátoros történet után a második, mely a Graytowers klinika köré fonódik, már igazi felüdülés. Klassz nyomozós hangulat, egy kis horrorisztikus beütéssel átitatva, és komolyanvehető ellenféllel. Bruce fogságba ejtésekor például eléggé érződik a feszültség a történetben, és tudjuk, hogy tétje van a dolognak. A Pingvines történet utáni börtönös rész a maga abszurditásával nagy mosolyt csalt az arcomra; a Pingvin épp egy fényvisszaverő, lézer lencséjű monoklit szemléltet cellaszomszédjának, és ahogy az egy jó képregényes főgonoszhoz illik, kifejti a működését, valamint elárulja hogy a szökéshez fogja felhasználni. Deadshot abban a pillanatban kiszedi a kezéből az eszközt, lyukat vág a falon, és uzsgyi neki, siet elfele a börtönből, és otthagyja a dühöngő Pingvint. Zseniális.
A Deadshot-os történetet követő Joker sztori inkább pihentagyúra, mint jóra, vagy izgalmasra sikeredett; Batman ősi nemezise ezúttal egy olyan ördögi tervvel áll elő, amire senki sem gondolt volna. Talán még ő maga sem. Kérlek szépen, halárusításba akar kezdeni úgy, hogy megváltoztatja az eszközei segítségével a halak külsejét "nevetősre", hogy ezáltal az eladott halak után majd mindenkinek neki kelljen jogdíjat fizetnie. Mivel nem sikerül ezt a különös ötletét levédetnie, indul is a bosszú a szerzői jogi bizottság tagjai ellen, amihez természetesen Batman-nek is lesz pár szava.

 A kötet erőssége, hogy kiemel egy korszakot a Denevérember eddigi pályafutásából, és viszonylag sok részen át bontakozik ki, illetve valamilyen szinten zárul le ez a történetszál. A bázis ezúttal nem a Wayne Birtok, hanem Gotham belvárosában a Wayne Irodaház, illetve Bruce szerelme itt a fura nevű Silver St. Cloud, Rupert Thorne tanácsos pedig illegálissá akarja avanzsálni a Sötét Lovag ténykedését. Ez a kötet akár egy complete collection-nek is megfelelne, kevés rész marad ki, ezáltal lehetőségünk nyílik jobban elmélyülni a történetekben, melyek sok szálon összefüggnek. Az egyik összekötő kapocs, vagyis a halott Hugo Strange szellemként való "kísértését" (ugye a borítón is ez a változata szerepel) nem igazán tudtam hova tenni, és az sem segített a dolgon, hogy nem kaptunk rá semmiféle magyarázatot, vagy lezárást. Lehetséges, hogy csak Thorne agyszüleménye volt, de ahhoz számomra túl direkt volt az egész.
Rajzok tekintetében (Marshall Rogers) nem lehet okunk a panaszra, a karakterek és a háttér is precíz munkák, hozzák a klasszik szuperhősös stílust. A második történetből kiemelném az egyoldalas képet Bruce rémálmáról, amin elidőztem kicsit, akár egy önálló képként is megállná a helyét. A digitálisan felújított színezésre sem panaszkodhatunk, apró negatívum a néhol rossz minőségű, pixelesre sikeredett kontúr, ami kicsit zavarja a szemet olvasás közben, de ez csak néhány helyen fordul elő. A fordítással sem volt most különösebb probléma, csak pár helyen, illetve zavaró volt még néhány elgépelési hiba.

Mindent egybevetve kellemes csalódás volt ez a kötet, és a Hugo Strange-es szál elvarratlanságát, valamint a Kalkulátoros bohóckodást leszámítva teljesen jó sztorikat kapunk. Tetszik, hogy ezek a sztorik sokkal földhözragadtabbak a maiaknál, nem kell mindig megmenteni az egész világot, csak Gotham-ben rendet tartani a sok önjelölt őrülttől. Ezekben az időkben még szupergonosznak sem kellett lenni ahhoz, hogy borsot lehessen törni Batman orra alá.

Megjegyzések