A sziget fogságában - DCNK #45 - Zöld Íjász: Első Év

Oliver Queen igazságosztóvá válásának története már többször feldolgozásra került képregényben, élőszereplős sorozatban pedig nem is olyan régen, az Arrow című sorozatban, apránként csepegtetve. Akik esetleg a sorozat látták volna csak, lehetnek ismerős momentumok, de azért azt le kell szögezni, hogy a két eredetsztori csak nagyvonalakban hasonlít egymásra. Jelen történetünk a Zöld Íjász: Első Év, mely a DC Comics Nagy Képregénygyűjtemény 45. kötetében foglal helyet. 
 A hat részes történet frappánsan mutatja be Oliver Queen jellemfejlődését, és Zöld Íjásszá válását; a kelekótya, partikon lerészegedő üzletember igazságosztóvá válásában egy árulás, és a lakatlan szigetre kerülés az, ami kulcsfontosságú szerepet tölt be. Még ha Andy Diggle párbeszédei nem is mindig sikerültek a legjobbra (Oliver többször igen sablonos kijelentéseket tesz), maga a történet egy igazán élvezhető és izgalmas történetben mutatja be a hőssé válás folyamatát igen megkapó látványvilággal fűszerezve.

Jock (Mark Simpson) stílusa egyediségéről ad tanúbizonyságot a vékony kontúrok kezelésével, a standard-től kicsit elrugaszkodva pedig még bőven a széles olvasóközönség ízlését célozza meg. Mind a harcjelenetek dinamikussága, mind a duplaoldalas szigetet ábrázoló kép, mind pedig az arckifejezések érzékletes megjelenítése megadja az ízét a történetnek. A színezést is külön kiemelném, ami kis kivételtől eltekintve stílusosan ötvözte a kontúros rajzokat és a színátmenetes, modernebb háttereket.
A történet viszonylag egyszerű struktúrája és várható végkimenetele ellenére ez egy kifejezetten szórakoztató és olvasmányos kötet lett, amit nagy eséllyel le sem fog rakni az olvasó, míg a végére nem ér. A szigetre vetődött, nincstelen, Robin Hood-i magasságokba emelkedő hős egy olyan azonosulási lehetőség, mely a milliárdos üzletemberrel ellentétben sokkal közelebb hozza Zöld Íjász karakterét hozzánk. A kérdés már csak az, mennyire érezzük néha mi is ennyire elveszettnek, és magányosnak magunkat, mint Oliver a szigeten. Elvégre az élet nem csak a sikerekről, de a bukásokról is szól.

Megjegyzések