A Zöld Szikla nevében - NMK #19 - Hulk Világa 1. rész

A Zöld Behemót ismét egy korszakalkotó történetben lép színre a Nagy Marvel-Képregénygyűjtemény sorozatban; legutóbb Peter David legendás történeteiben láthattuk Hulk karakterének fejlődését, most pedig időben ugrunk kicsit, és Greg Pak 2006-ban elindult sikertörténetét, a Hulk Világa (Planet Hulk) címre keresztelt eposzt olvashatjuk el két kötetben. Elsőként az Incredible Hulk v2 #92-99 kerül sorra, de ettől nem kell megijedni, ugyanis egy-két előzményt kivéve teljesen tiszta lappal indul a történet. Az ezt megelőző történetben (mely magyarul nem olvasható) Hulk űrhajójátegy SHIELD küldetés végrehajtása után a Világűrből nem haza, hanem egy békés bolygóra küldi a Föld hőseinek egy titkos alakulata az Illuminátus, azzal a céllal, hogy a Zöld Szörnyeteg végre békében élhessen, és kevesebb pusztítást hajthasson végre a Földön. Egy örvény miatt azonban ez a terv balul sül el, és Hulk a Sakaar nevű bolygóra kerül, ami nem éppen a békéről híres. A Vörös Király rabszolgájává válva gladiátorként kell helytállnia megannyi küzdelemben, a bolygó lakói pedig felszabadítójukként tekintenek rá. A hatalmi viszonyokat megbolygatva igencsak nagy port kavar a nép által csak Zöld Sziklaként emlegetett ikonikus karakter, vagyis Hulk.
 A 8 részes történet merő részletességgel vázolja fel a Sakaar bolygó fontosabb helyszíneit és különböző lényeit, és az író, Greg Pak egy nagy volumenű fantasy történetet formál Hulk száműzetésének történetéből. A Trónok Harca és Gyűrűk Ura rajongók is kedvüket fogják lelni e kötet olvasásában, azt garantálhatom. A megannyi ütközet, és rengeteg különös lény mellett Hulk jellemfejlődésére is nagy hangsúly irányul; fokozatosan rá kell döbbennie arra, hogy a távoli bolygó lakói bíznak benne, és sok múlik azon, hogy elbukik, vagy sikerrel jár a diktatórikus Vörös Király hatalmának megdöntésében. A történetet olvasva könnyen az a felismerés lehet úrrá rajtunk, hogy Hulk talán csak rossz bolygóra "született": a Sakaar-on a zordabb körülmények ellenére látszólag sokkal jobban magára talál a Zöld Óriás, és teljesen önmaga lehet itt, ellentétben a Földdel, ahol nagyobb következményei vannak minden ebben a kötetben végbemenő ütközetnek (lakóházak, épületek, ésatöbbi).
Carlo Pagulayan, Aaron Lopresti, Michael Avon Oeming, Alex Nino és Marshall Rogers rajzolók munkái precíz pontossággal tárják elénk a Sakaar bolygó különböző helyszíneit és lényeit, nagy hangsúlyt fektetve minden apró részletre. A nagyobb paneleken akár könnyen több ideig is el lehet időzni a rengeteg szereplő és részlet pontos beazonosítása érdekében, és persze a színezést is fontos kiemelni, ami szintén sokat dob a részletgazdag képek összhatásán. Vizuális szempontból megannyi ismeretlen karakter és helyszín kerül terítékre, a történetek tartalmassága pedig így összejátszik a képi világgal. Nincs lébecolás, általában sokpaneles elrendezéssel találkozunk, és minden egyes képkocka fullra ki van használva arra, hogy a Sakaar bolygót minél jobban bemutassa.

A Hulk Világa történetfolyam az a történet, aminek muszáj volt végre magyarul is megjelennie, hogy hozzájáruljon a csekély számú Hulk történetek táborához. Szerencsés módon a folytatás már a következő kötetben érkezik, és megkapja méltó konklúzióját ez a nagyszerű sztori. Aki elolvassa ezt a kötetet, nagy eséllyes a kedvenc Hulk történetei között fogja számon tartani. Én szóltam.


Megjegyzések

  1. Nagy hype van e történet körül, ám olvasva mégis pocsék vágás az, ami szembetűnő. Néhol mintha oldalak hiányoznának, úgy vált át egyik jelenetből a másikba. Gyakran nehezen érthető, hogy mennyi idő telik el vagy mi is alapozza meg az új jelenetet. A folyamatos zúzás nem a minőség jele, és hát a fenkölt párbeszédekből sem szerepel sok a könyvben. No persze a látvány, az idegen világ apró részletei már tagadhatatlanul az alkotók érdemei. A kötet végére javulnak a zavaros részek, kevesebb a hiányosság. Összességében kedvelhető az egész, bár az animációs filmben valahogy folytonosabb volt, összefüggőbb.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése