"Odin borzas szakállára!" - NMK #23 - A Hatalmas Thor: Istenek nyomában

A nagy horderejű ütközet, melyben a Föld hősei a Xavier Professzor és Magneto elméjéből egyesült szupergonosz, Onslaught ellen vették fel a küzdelmet, a hősök életébe került. Mindenki halottnak hitte őket mindaddig, míg ki nem derült, hogy Reed Richards fia, Franklin a saját kis zsebuniverzumába menekítette őket. Az ezen kis univerzumban játszódó történetek az Avengers, Captain America, Iron Man, illetve Fantastic Four v2-es szériáiban olvashatók el, 12 részen keresztül; nem csak kinézetükben, de eredettörténetükben is változtatások történtek, a sorozatok végi közös történetben azonban összefogtak a hősök és visszatérhettek a Földre a saját világukba; utóbbi fináléja egyébként a Heroes Reborn: The Return miniben olvasható, amit ajánlok figyelmetekbe, egész jóra sikerült. A visszatérő hősök közül azonban az asgardi viharisten, Thor, igencsak szerencsétlen helyzetben találja magát, ugyanis Asgard romokban hever, az többi istennek pedig teljesen nyoma veszett. Így kezdődik tehát az Istenek nyomában történet, a Nagy Marvel-Képregénygyűjtemény 23. kötete.
A Bosszú Angyalai oldalán harcolva nem mással találja szembe magát Thor, mint az Odin által az Égiek ellen létrehozott hatalmas erejű gyilkos lénnyel, a Pusztítóval. A szegecses páncélos, robotszerű lény azonban jócskán megdolgoztatja hőseinket, mely csata az asgardi viharisten, és egy ott szolgáló mentős, Jake Olsen életébe került. Helánál töltött rövid ideje alatt azonban egy különös lény, Marnot egyeszséget ajánl Thornak; visszatérhet a Földre, de testében osztoznia kell Jake Olsennel, mint annak idején Dr. Donald Blake-el. A viharisten természetesen belemegy az alkuba, így helyre tudja tenni a dolgokat a Pusztítóval kapcsolatban is.
A kötet további részében további érdekes lények és ütközetek kerülnek sorra, mindamellett az egyik legszórakoztatóbb és legérdekesebb aspektusa a történetnek Thor új emberi alteregójával való megbarátkozása és boldogulása. Bár nem az ő élete, mégis helyt kell állnia újra egy "halandó" testében, és ezzel betartania a különös egyezséget. A kötetben a The Mighty Thor első 7 számát olvashatjuk, olyan mellékszereplőkkel, mint Namor és Herkules. Ahogy haladunk előre, a több szálon futó cselekmény egyre érdekesebbé és izgalmasabbá kezd válni, azonban szomorúan konstatálhatjuk, hogy eddig jelent meg magyarul ez a történetfonal, a többit külföldről kell megrendelnie annak akit érdekelnek a további részek.
Izgalmas alaphelyzet, és a Pusztítót leszámítva változatos karakterek bukkannak fel a történetben, megnehezítve ezzel a földi alteregó civil életét. Az ember-isten kapocs és az ebből fakadó különbségek kiváló hangsúlyt kapnak a történetben, és nem egyszer eredményeznek komikus helyzetet, például Thor asgardi stílusban elejtett megszólalásaival. John Romita Jr. rajzai azonban Scott Hanna és Klaus Janson kihúzásával kissé skiccesebb hatást keltenek a kontúrokat illetően; Romita rajzaiban jobb szeretem azt a fajta határozottságot, mint amilyenek a munkái például a Pókember: Hazatérés kötetben is. Ebben a sztoriban, a kisebb képei a kihúzásnak köszönhetően már elvesztik azt a fajta dinamikát és precizitást, ami mondjuk a nagyobb, fél, egy, akár kétoldalas képeire jellemző. A különböző istenségek és természetfeletti lények ábrázolása viszont teljesen el lettek találva, nem is beszélve Odin hatalmas "börtönéről". Sajnálatos, hogy csak ennyit kaptunk ebből a szériából, és bár nem cliffhangerrel ért véget az utolsó panel, de a történetbe belemerülve egyből olvasnánk is tovább. Ezzel együtt már két Thor széria kezdő története található meg ebben a kötetsorozatban.

Megjegyzések