Angyalok, gyülekező! - NMK #29 - Az Új Bosszú Angyalai: Kitörés

A Nagy Marvel-Képregénygyűjtemény 29. kötetében a magyar cím kétértelműsége ellenére nem a konditeremben végezhető gyakorlatról, és az Angyalok egyéb edzési formáiról lesz szó (bár az is érdekes lenne), hanem a Ryker Fegyintézetben elszabadult pokol következtében egy új Bosszúangyal csapat megalakulásának lehetünk szemtanúi. A történet, csakúgy mint előzménye, a Káosz, már korábban megjelent magyarul a Kingpin kiadó gondozásában. Az ezt követő részek azonban már nem lesznek benne a gyűjteményben, így aki folytatná az olvasást az Őrszem kötettel, az beszerezheti a kiadótól, vagy épp leveheti a könyvespolcról, ha már korábban megszerezte.
Bendis nem sokat kertel, egyből belevág a lecsóba, és egy igen emlékezetes kezdéssel indítja az új Angyalok megalakulásának történetét; Pókember egyik ősrégi ellenfelét, Elektrót egy rejtélyes figura bízza meg egy munkával, amiről nem sokat tudunk meg, csak annyit, hogy igazából figyelemelterelésnek szánják. Matt Murdock, Foggy, és Luke Cage a Ryker Börtönnél teszik tiszteletüket, ahol találkoznak az egykori Póknővel, Jessica Drew-val. Érkezésük oka, hogy Robert Reynolds-al, vagyis az Őrszemmel beszéljenek, ám amikor elérnek a cellájához, beüt a krach, és Elektró az összes rabot kiszabadítja. A helyszínre érkezik még Amerika Kapitány, Vasember és Pókember is, és a nagy harc után szépen megalakul a csapat, Fenegyerek kivételével, aki semmi szín alatt nem akar az Angyalok tagja lenni.
"Szigorúan őrzött fegyintézet, ami nem is lehetne biztonságosabb"

Nem most olvastam először ezt a történetet, de még mindig ugyanolyan lebilincselő, mint amikor teljesen új volt az egész; Bendis egy olyan újszerű megközelítést és csapatfelállást hoz össze, hogy még az is megkedvelheti a Bosszúangyalokat, aki eddig nem tette. A két oszlopos tag, Kapi és Vasember persze itt van, de a többiek teljesen szokatlanok még Angyalként, gondolok itt Pókemberre, vagy Rozsomákra. Elektró titkos megbízója, a rabok megszökése, Jessica Drew titka, illetve a SHIELD körüli mocskos titkok mind megalapozzák azt az irányvonalat, amerre a sorozat ezután tart, és egészen a Titkos Invázióig minden összefügg mindennel. A történet a titkok és rejtélyek, illetve a laza, sokszor megmosolyogtató párbeszédek miatt olyannyira olvastatja magát, hogy az ember valószínűleg együltőhelyében falja be a kötetet, megszakítás nélkül. Pörgős, akciódús, de mégis rendkívül okosan megírt történet ez az új csapat megalakulásáról.

David Finch rajzai, illetve Frank D'Armata színei kiváló összhangot alkotnak, és Bendis történetéhez a lehető leghozzáillőbb képi világot teremtik meg. A kitörés estéjén levő félhomály, a karakterek mozgásának dinamikája, illetve a vadföldi helyszín is mind a helyén van, egyedül a sokszereplős, kisebb panelok lógnak ki némiképp a sorból, Finch ott láthatóan kevésbé tud kibontakozni. A záróoldal pedig már csak hab a tortán, azt olvasva tényleg elég nehéz kibírni, hogy ne folytassuk a sort a következő kötettel.

Megjegyzések