DCNK Különszám #2 - Végtelen Krízis [ELŐZMÉNYEK]

A DC Comics Nagy Képregénygyűjtemény 2019-ben azon felül, hogy egész évben jelentkezik friss megjelenésekkel, január közepén a második különszámot is megjelenteti, mely a Végtelen Krízis (Infinite Crisis) történetet mutatja be. A kis híján 400 oldalas kiadványhoz azonban több olyan minisorozat kapcsolódik, amik annak előzményeként elengedhetetlenek ahhoz, hogy képben legyünk az eseményekkel. Rövid összefoglalók formájában ezért készítettünk nektek egy összeállítást, amolyan gyorstalpalót, ami segítéségével megismerhetitek az előzményeket, esetleg ennek hatására magát a minisorozatokat is elolvassátok majd.

Countdown to Infnite Crisis (one-shot)

A 80 oldalas kiadvány középpontjában az egykori Igazságliga tag, Ted Kord, más néven Blue Beetle áll, aki a cégét ért lopások után nyomoz, mely jelentősen megzabolázza vagyonát. Hiába kopogtat más hősök ajtaján, senki nem kíván foglalkozni ezzel az üggyel, és segíteni Ted-nek, aki egy nagyobb léptékű összeesküvésre gyanakszik Egyik legjobb barátja és egykori Ligatársa (Justice League International - idén a DCNK sorozatban!), Booster Gold azonban úgy dönt, segít a hősnek, ám egy szerencsétlen baleset következtében - Ted házát konkrétan felrobbantják - pihenőpályára kényszerül. Ted egyedül folytatja az ügyet, a nyomok pedig egészen Svédországig vezetnek, ahol egy bizonyos Checkmate (Sakk-matt) nevezetű szervezet bázisa található. Hősünk itt összetűzésbe keveredik Maxwell Lord-dal, az Igazságliga egykori támogatójával; mint kiderül, ő a szervezet vezetője, akiről kiderül, hogy az Igazságliga tagjainak adatait, beleértve titkos személyazonosságukat is, és Batman egyik műholdját felhasználva szemmel tartja az általa veszélyesnek titulált szuperhős társadalmat. Mivel Ted nem akar csatlakozni a mániákus vezetőhöz - aki maga is egy metahumán és az akaratát képes rákényszeríteni másokra - Maxwell fejbelövi őt.
Ez a bizonyos műhold egyébként a Batman által létrehozott Brother-1 műhold, mellyel csapattársait figyeli arra az esetre, ha valami túlkapás történne, amiről ő esetleg nem értesül; kicsit emlékeztethet ez minket a Bábel Tornya történetre, ahol szintén Batman túlzott elővigyázatosságából fakadóan kerültek rossz kézbe adatok a Liga tagjairól.

Ez a kiadvány kapcsolódik többé-kevésbé, pár oldal erejéig a Végtelen Krízis előzményeinek számontartott minisorozataihoz, közvetlen folytatásának pedig a The OMAC Project tekinthető.


The OMAC Project

Ted Kord, vagyis Blue Beetle több napos eltűnése feltűnik több hősnek is, például Wonder Woman-nek és Booster Gold-nak, ám a megrázó hír nem várt formában érkezik. A Sakk-matt szervezetben tevékenykedő Sasha a szervezet brutális módszerei miatti csalódottságát kifejezve elküldi régi ismerősének, Batmannek Ted törött szemüvegét, amiből egyértelmű lesz a Liga tagjai számára, hogy Ted halott. Booster persze egyből Batman-t hibáztatja legjobb barátja halála miatt, ugyanis Ted még Batman-t kereste fel első között, hogy segítsen neki fényt deríteni erre a bizonyos összeesküvésre, ami után nyomozott.
Batman eközben egyre inkább gyanakszik arra, hogy valaki a háttérből mozgatja a szálakat, főleg, hogy továbbra sem fér hozzá a Brother-1 műholdjához. Eközben a Sakk-matt szervezet egyik vezetőségi megbeszélése is lezajlik, ami igazából egy puccs akar lenni a Fekete Király, Max ellen, így Max kénytelen végezni a Fehér királlyal és királynővel, illetve a Fekete királynővel is. Sashát ezután Chicagóba küldi, hogy tüntesse el a nyomokat Blue Beetle után, ám ezen küldetés egy titkos találkozóba torkollik Batmannel, akihez szerelmi szálak is fűzik a lányt. Azonban amint tájékoztatni tudná Batmant a történtekről egy elhagyatott raktárban, OMAC robotok törnek rájuk akik elrabolják Sashát. Ezek a robotok egyébként nanobotokkal megfertőzött emberek, akik Max "szemei" a nagyvilágban, és csettintésre bármelyik megfertőzött embert át tudja változtatni gyilkos OMAC robottá. Azonban, mint kiderül, több mint 1 millió van belőlük világszerte, a hősöknek pedig igencsak meggyűlik a baja ennek a hadseregnek a pár százalékával is.
A sorozat 3. része után azonban érdemes elolvasni még 4 füzetet, Superman 219-et, az Action Comics 829-et, az Adventures of Superman 642-őt, és a Wonder Woman v2 219-et. Dióhéjban a legfontosabb történések ezekben a részekben, hogy Max az akaratával manipulálja Superman-t és a hősök ellen uszítja, akik megküzdenek vele. A csata azonban elér a Sakk-matt szervezet bázisára, ahol Wonder Woman, szembesülve a helyzet aljasságával, és Max mérhetetlen gonoszságával, végez vele. Az egyetlen probléma, hogy ezt a gyilkosságot az OMAC rendszer rögzítette, és az Omac Project minisorozat utolsó részében tévéken és kivetítőkön keresztül világgá kürtöli a hírt; Wonder Woman gyilkos!
Day of Vengeance

A jelenleg gazdatest nélküli Spectre (Szellem) enyhén bekattan az Identity Crisis minisorozatban sok gyilkosságot elkövető Jean Loring befolyása által, akit az Eclipso nevű lény szállt meg. Spectre elhiszi, hogy a mágia forrása gonosz eredetű, és a bűn okozója, ezért minden erejével azon van, hogy felszámolja az ehhez köthető egyéneket. A varázslók egy alakulata, a Shadowpact azonban felkeresi Shazam-ot, hogy segítsen szembeszállni Szellemmel, és ehhez mindenféle plusz erővel táplálják őt. A nagy harc során Szellem megöli Shazam Varázslót, ezzel egy jelentős mértékű lavinát indítva el, és akarata ellenére több gonosz lényt is kiszabadít felelőtlen tettével. Blue Beetle szkarabeusz amulettje, amit a fentebb taglalt Countdown to Infinite Crisis one-shot-ban hagyott a Varázslónál, új kezekbe kerül. Billy Batson (Shazam) pedig a nagy harc után nem emlékszik a óz őt átváltoztató varázsszóra. Stop Spectre!Villains United

Egy alternatív valóságból származó Lex Luthor szövetséget alakít, melynek tagjai egytől egyig szuperbűnözők. Végső céljuk, hogy a hősökön agymosást végezzenek, és végleg átvegyék a hatalmat. A toborzás folyamatosan zajlik, ám akadnak olyan is, akik nem kívánnak részt venni ebben az alakulatban és kénytelenek szövetségre lépni egy bizonyos háttérben tevékenykedő alak miatt, aki Mockingbird-nek (Dalosmadár) nevezi magát. A csapat az alábbi tagokból tevődik össze: Catman, Deadshot, Ragdoll, Scandal (Vandal Savage lánya), Cheshire, Parademon. Mockingbird amúgy mindegyiküket kontroll alatt tartja, és ha nem akarnának együttműködni, és csapatként dolgozni, azt bizony a szeretteik sínylenék meg.
A gonosztevők elfogják az újdonsült hatost, és kínzásoknak vetik alá őket, amiből aztán sikeresen megszabadulnak, és próbálnak visszavágni a szövetségnek. Kiderül, hogy a háttérben munkálkodó Mockingbird nem más, mint az igazi Lex Luthor aki ezzel a csapattal akartam meggyengíteni a szupergonoszok alakulatát, ami részben sikerült is neki. Az alternatív Lex Luthor elfogja Pariah-t, aki mindig akkor bukkan fel, amikor valami szörnyű katasztrófa fog történni, és a Végtelen Világok Krízise kötetben is szerepelt. Ám mivel nem sok mindent tud kihúzni belőle, lelövi őt.
A mini egy csatával zárul a hatos és a gonosztevők között, aminek az imposztor Luthor vet véget, mivel Vandal Savage rájött, hogy a lány életére törtek. A záró jelenetben Catman figyelmezteti Zöld Íjászt a közelgő veszélyről, amit a szuperhősök szövetsége jelent a hős társadalom számára.
A kis csapat története amúgy nem ér itt véget, és folytatódik a Secret Six sorozatokban, amit kifejezetten ajánlok figyelmetekbe.Rann-Thanagar War

Rann és Thanagar lakosai között egyre feszültebb a konfliktus, ugyanis mindannyian Adam Strange otthonán, a Rann-on kénytelenek osztozni, mivel egy korábbi összeesküvés során Rann bolygója a Thanagari rendszerbe lett teleportálva. Mivel a rendszer egyensúlya ezt nem bírta el, Thanagar látszólag megsemmisült. Strange, tudatában a háború lehetséges kitörésének, a Földre megy a thanagari Hawkman és Hawkgirl után, és a segítségüket kéri. Eközben Captain Comet és Kyle Rayner, a Zöld Lámpás Thanagar után nyomoznak, ás felfedezik, hogy Onimar Synn, az isteni hatalommal rendelkező lény saját energiájának a növelésére használja fel a bolygót, és a földben nyugvó több száz testet. Kilowog és Kyle, Onimar Synn eltűnése után megmentik a földben nyugvó testeket, és Thanagar-t is helyreállítják.
 Strange és társai eközben megérkeznek Rann-ra, ahol már javában tombol a háború, és egyre többen csatlakoznak az értelmetlen vérontásba. Azonban világossá válik a legtöbb harcos számára, hogy a közös ellenség Onimar Synn, és Strange csapatának segítségével szembeszállnak vele. Hét darabra vágják, amit egy-egy csillagban helyeznek el, ezzel is bebiztosítva, hogy ne formálódhasson újra a különös erejű lény.


A DCNK második különszámát jövő héten már kézbe is vehetik mind az előrendelők, mind az újságosnál vásárlók, addig is bátran ajánljuk valamelyik, vagy akár az összes előzményként számontartott minisorozat elolvasását.Ha támogatnád szerkesztőségünket, az alábbi linken megteheted: https://www.patreon.com/dirrr

Megjegyzések