Mindennapi hősök - NMK #31 - Csodák Kora (ajánló)

A Nagy Marvel-Képregénygyűjtemény 31. kötetével ismét egy korábban magyarul már megjelent történet újrakiadását tarthatjuk kezünkben, ami több szempontból is egy különleges képregénynek számít. A legfontosabb aspektus, hogy az eseményeket az író, Kurt Busiek ezúttal nem a Marvel szuperhőseinek szemszögéből, hanem egy fotós és újságíró, Phil Sheldon szemüvegén keresztül láttatja. A városi folklórban megjelenő hősök csatáiban többnyire a biodíszlet és a megmentésre szoruló lény szerepét veszik fel az átlagemberek (kivéve az adott hős hozzátartozóit), ebben az esetben azonban megfordul a kör, és a hétköznapi emberekre helyeződik a fókusz. Alex Ross gyönyörű munkáin keresztül tárul fel előttünk a hősök aranykora, a Marvels minisorozat 0-4. számait felölelve.
Rögtön a nulladik számban tanúi lehetünk az első szuperhumán, a Fáklya születésének, aki nem összekeverendő a Fantasztikus Négyes oszlopos tagjával, Johnny Storm-mal. Jelenléte az emberekből nem csodálatot, hanem félelmet és iszonyatot vált ki.
Köszönhetően Namornak, a szuperhősszerep az első Fáklyát sem kerülheti el, New York lakosai pedig tanúi lehetnek az első szuperhumán egyének összecsapásának.
 "Minden jó, ha a vége jó" alapon Namor és Fáklya kibékülését követően a második Világháborúban a nácik ellen veszi fel a harcot a két hős, Amerika Kapitánnyal és segítőivel együtt. A legendás Megszállók csapat felveszi a harcot a gonosz ellen.
Az emberek szuperhősök iránti változó, sok esetben pozitív attitűdjét ellensúlyozza a mutánsok megjelenése, akik másságuknál fogva paranoiát és utálatot váltanak ki a jelenlétükkel.
A mindennapos fantasztikumot tetézi a hatalmas bolygófaló, Galactus megjelenése, akinek következő táplálékának a Föld bolygót szemelte ki hírnöke, az Ezüst Utazó. Az F4 kezeli a helyzetet.
A minisorozat egyik legszívszorítóbb pontja Peter Parker szerelmének, Gwen Stacynek a halála, mely ezúttal egy kissé más megvilágításban tárul elénk. Ékes mintapéldája annak, amikor a hős hibázik, és nem tudja megmenteni az áldozatot, aki jelen esetben élete szerelme. Ezzel a fajta veszteséggel azt hiszem mindannyian azonosulni tudunk, és át tudjuk érezni ennek a jelenetsornak a súlyát.
A Csodák Kora egy hangulatos képi világgal megáldott minisorozat, amely újszerűen tárja elénk a Marvel Univerzum meghatározó eseményeit. A szuperhősös történetek kedvelőinek kötelező vétel, ez a fajta megközelítés tud újat mutatni, és mutat is.

Megjegyzések