A barátságos és közkedvelt Marvel Kapitány: Magasabbra, távolabbra, gyorsabban

A Fumax kiadó nagy hangsúlyt fektet az olyan képregények kiadására is, melyben a protagonista nő; megjelentettek már két Jessica Jones kötetet, most indult útjára a Monstress, és a nemrég debütált filmhez kapcsolódóan egy vaskos Marvel Kapitány kötetet is piacra dobtak. A kiadvány a 2014-es Captain Marvel sorozat első 13 részét tartalmazza, és önállóan is megállja a helyét, nem feltétlen szükséges hozzá az előzmények beható ismerete. Utóbbi tényt húzza alá, hogy Carol már a legelső részben elhagyja a Földet, előreláthatólag egy évre, hogy aztán új kalandokba keveredjen.
Történetünk kezdetén Carol-t figyelhetjük mindennapi rutinfeladatai elvégzése közben (Nem York megmentése, pár rosszfiú leverése), ám Rhodey-val való erősödő szerelmi kapcsolata ellenére is úgy dönt, jobban teszi, ha kiszellőzteti a fejét a világűrben, és ott segít a bajbajutott ártatlanokon. Ez az ötlettel kiváló táptalajt teremtett Kelly Sue DeConnick az intergalaktikus történeteknek, amikből kettőt is elolvashatunk a kötetben teljes egészében.
Akik élvezték a Marvel Kapitány filmet, azoknak valószínűleg nagy kedvence lesz ez a kötet, ahogy nekem is. Carol karaktere egyáltalán nincs elszállva magától, nőként nem akar túlkompenzálni, sokkal inkább a képességeire és a józan eszére hagyatkozik a különböző, sokszor abszurd és vicces szituációkban, például a különös bolygó, amit csak játszóvilágnak becéznek; itt mindenki rímben beszél, így Carol is kénytelen így tenni, a fordítás pedig valami zseniálisan szórakoztató lett, elismerésem érte Kodaj Dánielnek, a kötet fordítójának.

A mellék- és vendégszereplők azok, akik igazán megadják az ízét a történeteknek, a Galaxis Őrzőinek oszlopos tagjának, Mordálynak a beemelése kifejezetten jó ötlet volt, ha már amúgy is ő az egyik legérdekesebb karakter abban a csapatban. A filmből is ismert flerken cica igazán hajmeresztő és mulatságos szituációkat eredményezett, a Mordállyal való ellentéte pedig úgyszintén. 
A kötet többek között olyan mai releváns társadalmi problémákat is feszeget, mint a népvándorlás kérdésköre, amelyről igen határozott véleménnyel rendelkezett Carol. Néha úgy éreztem, mintha ő lenne a Marvel univerzum Zöld Lámpása, ugyanis amilyen igazságtalanságról, vagy elnyomásról tudomást szerez, ott rögtön segíteni próbál. Az ehhez asszisztáló csodás rajzok, amelyek David Lopez, Marcio Takara, és Laura Braga keze munkáját dicsérik, hangulatos és egyedi képi világot teremtenek az intergalaktikus kalandoknak, ráadásul gyönyörű színezéssel. Többször érezhetjük azt, mintha egy animációs film elevenedne meg a szemünk előtt az oldalakat lapozva.

Nincs más hátra, mint magasabbra, távolabbra, gyorsabban, amely szavak pontos jellemzést adnak a protagonistáról. Örülök, hogy a női szakaszt erősítve Marvel Kapitány kötet is megjelenhetett itthon, amit a sci-fi, fantasy, vagy csak szimplán a Marvel rajongóknak hatványozottan javallott beszerezni.


Megjegyzések