Az újjászületett Batman még menőbb, mint valaha - Batman #34 (Újjászületés #1)

A Kingpin kiadó már a harmadik Új 52-es történetnél járt (Halál a családra), amikor szinte a semmiből röppent fel a hír, hogy az Eaglemoss elindítja a Legendás Batman képregénygyűjteményét. Mivel az ő kiadásuk teljes egészében lefedi az Új 52-es Batman sorozatot, és az első két kötetben le is közölték azokat a sztorikat, ami a Kingpin kiadásában még csak most következett volna, a magyar kiadó jobb döntésnek látta áttérni az Amerikában jelenleg is futó Rebirth-széria közlésére. Ennek nyitányaként a Batman 34. számában a Batman: Rebirth one-shot, illetve a Batman-sorozat első két száma kapott helyet, Én vagyok Gotham (I am Gotham) címmel.
A sorozat írója, Tom King már a legelső oldalon egy új karakterrel kezd, mégpedig Batman legújabb szárnysegédjének a felvillantásával. Nem, nem ő lesz az új Robin, hanem Batman szavaival élve "kipróbál valami újat". A Gotham időjárását teljes mértékben felborító Kalendárium megfékezése mellett természetesen a testedzésre is jut idő, a látvány pedig valami elképesztő; Bruce a felhőkarcolója tetején végez egykezes húzódzkodásokat, aminek láttán a tériszonyos olvasókat könnyen kirázhatja a hideg. Utóbbi kis gyakorlat bemutatásával King már az elején aláhúzza, hogy ez a Batman még menőbb, mint valaha. 
A one-shot-ot követő első és második részben Gotham szokásos esti megmentésén túl két új karakterrel is szembetaláljuk magunkat, akik szinte a semmiből bukkannak fel a Denevérember városában. Ritka az, amikor még maga Batman sincs képben az adott karakterek származásáról, jól tudjuk, hogy számítógépével rendszerint minden fontosabb adatot megtalál. A két új karakter bedobása izgalmas és váratlan löketet ad a történetnek, az Új 52-es Batman elején is meglepően és újszerűen hatott a Baglyok felbukkanása. Ígéretes, laza, cool kezdés, Batman egy igazi badass akcióhős, Alfred továbbra is Alfred, egy új rejtély a levegőben, szóval minden adott egy izgalmas Batman-sztorihoz.

A kibővített oldalszámú füzet rajzolói között a sorozat későbbiekben is fontos rajzolói, Mikel Janín, és David Finch bukkannak fel. Finch stílusát azt hiszem senkinek nem kell bemutatni, stabilan hozza a minőségi képeket, Janín viszont még nem igazán szerepelt hazai kiadványban. Finch vastagabb arccsontú karaktereihez képest ő a kissé szikárabb ábrázolásmódot képviseli, June Chung színezésével kiegészülve pedig remek összhangot alkotnak a lágy körvonallal megáldott alkotásai. 
 A korábbi évekkel ellentétben itt már csak Batman-történetek fognak helyet kapni mind a 48 oldalon, így a Rebirth-érát gyorsabb ütemben kaphatják meg a magyar olvasók. Aki esetleg eddig nem gyűjtötte ezt a szériát, annak különösen ajánlott most belekezdeni, hisz a fentebb taglalt okok miatt kiváló bekapcsolódási pont az Újjászületés szalagcímmel megáldott füzet első része.

"...nem vagyok a hagyományok híve."
Bruce Wayne

Megjegyzések