Megjelent az első Valiant-képregény, az X-O Manowar!

A hazai képregényes paletta egy újabb színfolttal bővül a GooBo kiadónak köszönhetően; a Valiant kiadó képregényes univerzuma tárul fel a magyar olvasók előtt. Ez egy teljesen új világ, a 90-es évek szépségeit és borzalmait hátrahagyva 2012-ben újult meg teljesen ez a kiadó, mondhatni kapott egy reboot-ot. Mind karakterekben, mind pedig műfajban igen széles skálán mozog a kiadó, hogy a lehető legszélesebb korosztályt megcélozza képregényeivel. Sci-fi, akció, kaland, horror, és sok más egyéb, illetve ezek keresztmetszetei azok, amik meghatározó irányvonalak a sorozatokat illetően. Olyan minőségi, és pozitív kritikákat bezsebelő sorozatok fűződnek a kiadóhoz, mint az Archer&Armstron, NinjaK, Eternal Warrior, Rai, vagy a Shadowman.
A Valiant új univerzumának egyik időrendben első sorozatával indítunk, az X-O Manowar: Kard által című kötetével. A történet egészen Kr.u. 402-ig nyúlik vissza Észak-Itáliába a rómaiak és a vízigótók csatájába. Ez az egyedi felütés kevés mainstream képregénysorozatra jellemző, a Marvel és DC képregényei is elsősorban a jelenben játszódnak. Ez a fajta kezdés beemeli a történetbe a történelmi kontextust, ami kiváló ötlet, pláne egy új univerzum bemutatásakor. Persze nem kell sokat várnunk, és néhány oldallal később már rendesen elrugaszkodunk a realizmustól, de a történelmi háttér korántsem csak jelzésértékkel van jelen, sőt, a főszereplőnk, a vizigót Aric szempontjából egyenesen megkerülhetetlen.

Az X-O-Manowar első kötetében a Valiant univerzum egyik szuperhősének eredettörténete tárul fel előttünk földönkívüliekkel, valamint űr- és időutazással megspékelve. Érdekesen hangzik, ugye? Bármiféle spoiler nélkül annyit bátran elárulhatok, hogy nem egy tipikus szuperhős-eredettörténetet kapunk. A maga módján egyedi, ás változatos módon ugorhatunk fejest a Valiant univerzumába ezzel a kötettel, aminek egy hibája van, mégpedig hogy mindösszesen négy részt tartalmaz. A folytatásokra azonban nem kell sokat várni, a tervezet szerint kéthavonta jönnek majd a legújabb kötetek, így a következőt októberben érdemes majd keresnetek.
Jómagam is Valiant-szűzként vágtam bele ennek a kötetnek az olvasásába, és pozitív csalódásként könyveltem el, hogy bár komplex világban játszódik a történet, mégis betűről betűre halad, nem kapkod, szépen gondosan fejti ki az egyes eseményeket, illetve Aric történetét. Olvasás közben úgy éreztem, hogy ebben a világban bármi megtörténhet, és nincsenek kőbe vésett szabályok. Az író, Robert Venditti teljes mértékben elengedhette a fantáziáját, ami elég jót tett a történetnek. Carí Nord rajzai a rómaiak elleni csatában, illetve a földönkívüliek űrhajóján a modern gépezetek tengerében is teljesen jól megállta a helyét, képei dinamikusan vezetik át szemünket az egyes képkockákon.

Hajrá Valiant, hajrá GooBo!

#stayvaliant

Megjegyzések