Excelsior! - Stan Lee: Fantasztikus életem

Már több mint egy éve, hogy elhagyott minket a képregényipar legendája, Stan Lee, aki történeteivel nem csak a képregényes, de a filmes kultúrára is hatalmas hatással volt. Nélküle a Marvel Filmes Univerzuma is teljesen más lenne, hisz az ő karakterével indult az egész; a milliárdos Tony Stark 1963. márciusában debütált a Tales of Suspense 39. számában, 2008-ban pedig az ő filmjével kezdődtek el mozivásznon az MCU krónikái. Vasember mellett neki köszönhetjük a Fantasztikus Négyest, Thor-t, Doktor Strange-et, az X-Men-t, Nick Fury-t, a Bosszú Angyalait, és végül, de nem utolsó sorban a közkedvelt falmászót, Pókembert. Stan ötletei miatt tart ott a Marvel, ahol, és rengeteg rajongó hálás neki ezért. Mindig is fontosak voltak számára az olvasók, így a levelezési rovaton túl a rendezvényeken, illetve a poénos No-Prize nyereményeken keresztül tartotta velük a kapcsolatot, de erről bővebben is olvashattok a könyvben.
Stan Lee 2015-ben döntött úgy Peter David-del, hogy közösen megírják azt az életrajzi képregényt, amit most már a magyar olvasók is kezükben tarthatnak a Kossuth kiadónak köszönhetően. Az eredetileg a POW! Entertainment által Amazing, Fantastic, Incredible: A Marvelous Memoir címmel megjelent kötetben Stan Lee szakmai-, illetve magánéletét ismerhetjük meg a Mester tolmácsolásával. A humoros hangulatú történet rajzait Colleen Doran jegyzi, akinek stílusa jól illeszkedik ehhez a lazább, viccesebb megközelítéssel. Néhány éve egy dokumentumfilmben ismertem meg mélyrehatóbban Stan életútját és karrierjét, ez a kötet azonban annál is részletesebben engedd bepillantást a kulisszák mögé a kíváncsi olvasóknak.

A szakmában való elhelyezkedés, a rajzolókkal és írókkal való kapcsolatán túl a legérdekesebb részek egyértelműen azok, ahol lehull a lepel arról, miként találta ki Stan a mai napig meghatározó hősöket, és hogy milyen kompromisszumokat kellett kötnie velük kapcsolatban. Ez már mind történelem, és hát ki más tudná ezt hitelesen átadni, mint maga Stan Lee. A személyesség meghatározó aspektus a könyvben, és bár személy szerint a rajzokkal nem mindenhol voltam kibékülve a néhol kicsit hanyagabb stílus miatt, maga a történet roppant szórakoztató módon adja át ezeket az emlékeket. A mai képregényfilmes lázban pedig pláne érdekes lehet ez a könyv azoknak is, akik mondjuk csak a mozifilmekből ismerik ezeket a karaktereket. Aki semmi mást nem tud a Marvelről, és annak hátteréről, azt is helyzetbe hozza a kötet, az olvasás végére pedig könnyen megjöhet az étvágya bárkinek a Marvel-képregénysorozatok iránt.

Magyar nyelven eddig ez az egyetlen olyan képregény, ami Stan Lee életének történetével foglalkozik. A szuperhősök magyar nevei között előfordulnak pontatlanságok (Büntető a Megtorló helyett, Dolog a Lény helyett), de mindezek eltörpülnek a dinamikus történetmesélés, és a legenda feltárulása mellett. Bátran ajánlom mindenkinek, aki kicsit is érdeklődik a képregények és képregényfilmek iránt, garantáltan jól fognak rajta szórakozni.

Ha szeretnéd megnyerni a kötetet, kattints IDE!Excelsior!

Megjegyzések