Gotham lángokban - A Legendás Batman: Batman Mindörökké 1. rész

Az idei évben startolt el a harmadik "gerinces" kétheti rendszerességgel megjelenő sorozat, a Legendás Batman, az első különszámra pedig mindössze augusztusig kellett várnia az olvasóknak. A szokásosnál jóval vastagabb, összesen 13 füzetet tartalmazó kötet a Batman Eternal sorozat elejét tartalmazza. Az a különlegessége ennek a szériának, hogy Amerikában heti rendszerességgel futott 2014 és 2015 áprilisa között, összesen 52 epizóddal. A hihetetlenül gyors megjelenési tempó miatt természetesen az írók és rajzolók folyamatos váltásban voltak, ezeknek a felosztása azonban teljesen random módon történt, igencsak változatos képi világot eredményezve a kötetben.
Most pedig következzen a Gothami Közlönytől Vicki Vale exkluzív beszámolója a Gotham-ben zajló eseményekről, amit a DIRRR olvasói láthatnak először: "Kedves Gotham, nem csak lehetőségnek, hanem egyenesen kötelességemnek érzem, hogy ezeket a sorokat mindenki olvashassa. Az utcáinkat éjt nappallá téve folyamatosan vérrel áztatja az a véres bandaháború, ami az alvilág körében robbant ki alig néhány nappal ezelőtt. Az eset szoros összefüggésben áll James Gordon rendőrfőnök bebörtönzésével, akit minden bizonnyal besároztak, és rákenték napjaink egyik legszörnyűbb tömegkatasztrófáját. Ezeknek az álhíreknek azonban mi, tősgyökeres Gothamiek nem dőlünk be, az igazságnak pedig fény kell, hogy derüljön. A vérengzések és drasztikusan növekvő áldozatok száma nem csak a bűnözőket, hanem Minket, hétköznapi embereket is rettegésben tart. Az egész bandaháború katalizátora nem más, mint az egykoron halottnak hitt befolyásos bűnöző, Carmine Falcone visszatérése. A háttérben azonban ennél több áll, és a szálakat valaki a sötétből rángatja. Az elkövetkező napokban azon fogok fáradozni, hogy minél hamarabb előkerüljön a homályból ez az alak, és az igazságszolgáltatás előtt feleljen a sok áldozatért. További szép estét, vigyázzanak egymásra!"

Megköszönjük Vale kisasszonynak a beszámolót Gotham korántsem rózsás helyzetéről, és folytatjuk is a történet elemzésével. Igen, ismét egy bandaháború Gotham-ben, ezúttal az Új52 színeiben. Az alvilág ismét felbolydult, az erőviszonyok nem csak az utcán, de a rendőrségen is átrendeződnek, ebben a káoszban pedig a Denevérember és nemzetközi hálózatának kell tartania a rendet, ugyanis a szálak Gotham-en kívülre vezetnek. Rengeteg helyszín, rengeteg régi és néhány új karakter, és sok-sok fegyverropogás kíséretében startol ez a nagy volumenű történet. Az írók folyamatos váltakozásának tudható be a történet minőségének az ingadozása, voltak olyan részek, amiken ásítások közepette kifejezetten vártam, hogy túl legyek, de voltak azért izgalmasabb, lebilincselőbb részek is. A sztori végig pörög, a változatosság pedig a több szálon futó, legkülönfélébb karakterek bevonásával igyekszik fenntartani a figyelmet.
A történet írói között tudhatjuk az Új52-vonulat jeles képviselőit, Scott Snyder-t, és James Tynion IV-t, illetve John Layman-t, Ray Fawkes-t, valamint Tim Seeley-t. Az egységes történetvezetést többnyire sikerült tartani a folyamatossággal együtt, a párbeszédeken és logikai felépítésen azonban érződnek a különbségek az írók között. Nem egyszerű egy ilyen projektet összehangolni, főleg nem ennyi karakterrel, helyszínnel, és eseménnyel, néhol nagyon érződik, hogy túl nagy falatnak bizonyul a Batman Eternal koncepciója. A legolvasmányosabb rész, ahol már igazán érdekelt a történet, az utolsó oldalakon ért utol engem, de ez koránt sem baj, sőt, biztató a folytatást illetően.

A Batman-történetek fő hangulati elemét, a sötétben való puhatolózás, és nyomozást végig hozza a kötet, amit a pozitív oldalon emelnék ki. A Hush-sztoriban is azt tartottam a legérdekesebbnek, hogy ki, és legfőképpen miért rángatja a szálakat a háttérben, a kötet végéhez érve pedig ez a rejtély is egyre jobban fokozódik. Rengeteg labdát feldob a történet, iszonyú nagy a merítés, sok múlik még a következő részeken. Egy biztos, ebből a kötetből kiindulva a továbbiakban sem fogunk unatkozni, sokkal inkább kapkodni a fejünket a sok történésen ami Gotham-ben és Gotham-en kívül zajlik.

Kevésbé szeretem, amikor egy ilyen szorosan összefüggő sztorit nem egy rajzoló munkái illusztrálják, a változatosság jegyében azonban értek kellemes meglepetések is. Van itt kérem szépen Jason Fabok, Mikel Janin, Dustin Nguyen, Andy Clarke, és Ian Bertram. Utóbbi rajzoló munkái elképesztően megnyerőek, sajátos stílusa szinte teljesen elválik a kötetben szereplő többi rajzolóétól. Ha valakihez hasonlítani kéne, akkor Frank Quitely-t említeném. A kecses vékony körvonalak, és a pasztelles színek tökéletesen passzolnak egymáshoz.Megjegyzések