Rablóból pandúr - Diabolik: Halálos ítéletek, Országúti csapda

Diabolik karakterére sok dolgot lehet mondani, de azt semmiképp sem, hogy egysíkú vagy unalmas lenne. Mindig képes arra, hogy meglepje közvetlen környezetét és az olvasókat egyaránt. Ha nagyon szűkszavúan kellene jellemezni őt, akkor erkölcsös gyémánttolvajként lehetne aposztrofálni, aki annyiban különbözik Robin Hood-tól, hogy a megszerzett javakat nem osztja szét a szegények között. Ugyanúgy a gazdagoktól lop, viszont szemrebbenés nélkül, hidegvérrel képes ölni. Nem akárkiket, a sajátos értékrendszere szerint dönt villámgyorsan a legforróbb helyzetekben is. Célja sosem az igazságszolgáltatás, ám ha egy olyan ügybe botlik, ezt a tevékenységet is bátran gyakorolja. Olyan helyzetek is előfordulnak, amikor ő válik üldözötté, és mindent be kell vetnie a túlélés érdekében, legyen az fizikai vagy verbális tett. A Diabolik sorozat 8. és 9. kötete pont ilyen tematikájú történeteket közöl; a Halálos ítéletek című epizódban egy könyörtelen igazságosztó üti fel a fejét Clerville-ben, aki Diabolik és Eva Kant dolgát is megnehezíti, az Országúti csapdában pedig egy rendőri konvojba beépülve egy rablóbandával kell szembenéznie a vérprofi ékszertolvajnak.
Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy most akkor Diabolik bűnöző, vagy jótevő? A két történet elolvasása után nagyjából tisztul a kép, de a válasz az lehetne, hogy mindkettő, de igazából egyik sem. Sajátos erkölcse alapján cselekszik, törvényen kívül, de az emberi értékeket minden esetben igyekszik szem előtt tartani. Ha viszont másnál ennek az ellentétét látja, igyekszik megbosszulni, de elsődleges feladataként mindig az adott küldetést jelöli meg, a többi már csak ezzel jön. Roberto Altariva interjúját a nyolcadik kötetben mindenképpen ajánlott elolvasni, ugyanis amellett, hogy a kötetben bemutatott sztorit ő írta, izgalmas dolgokat árul el a címszereplőről, és annak hátteréről. 

Mozgalmas, fordulatos, végig lebilincselő sztorikat kínál a két legújabb kötet, amik arra is rávilágítanak, hogy hiába lehet valaki olyan profi stratéga, mint Diabolik, még az ő levesébe is beleköphetnek. A pénzszállító konvoj rendőrei közé beépült karakternek nem csak azzal kell szembenéznie, hogy lebukik a többi rendőr előtt, hanem ennek tetejébe még meg is támadja őket egy vérszomjas rablóbanda, míg az előző kötetben az egyszemélyes kivégzőosztaggal néz szembe Diabolik és Eva Kant. A tudatos kiadói válogatásnak köszönhetően a lehető legtöbb oldaláról ismerjük meg ezt a karaktert, eddig már kereken tíz kötettel (9 normál, és egy Extra).

Megjegyzések