A második otthon - Zagor: A mélység istene

Újabb olasz képregénnyel bővült az Anagram Comics kiadójának jóvoltából a Frike Comics közreműködésével a hazai képregényes paletta; a Diabolik után egy másik kultikus fumetti, a Zagor mutatkozik be a magyar olvasóknak egy igazán különleges kiadás keretében. A kis híján 300 oldalas, A4-es méretű kiadvány három összefüggő epizódot tartalmaz egy izgalmas óceáni küldetésről. A magyar változat ráadásul saját, egyedi borítót kapott, ami egyszerűen gyönyörű lett. A képek a történetből lettek kiollózva, majd az ötletes elhelyezést követően csodaszép színvilággal felturbózva alkotnak egy olyan borítót, ami teljesen exkluzív a piacon. Nem csodálkoznék, ha az olasz Zagor-gyűjtők gyorsan le is csapnának erre a különleges kiadásra.
Patrick Wilding, vagyis Zagor gyerekkorában egy hatalmas traumát kénytelen elszenvedni: családját indiánok mészárolják le, és egyedül a fiú éli túl a tragédiát. Patrick megfogadja, hogy bosszút áll szülein, a harcművészetre pedig egy Wandering Fitzy nevű ranger tanítja meg, többek között. A bosszú ideje nem sokkal ezután elérkezik, ami egy újabb fordulópontot jelöl ki az ifjú titán életében. Kiderül, hogy apja is sáros, és egy indiántörzs lemészárlása szárad a lelkén. Ez a momentum formálja aztán Zagort a helyes irányba, aki eldönti, hogy ezentúl az elesettek védelmére kel, és egész életében harcolni fog az igazságtalanság ellen. Útján persze segítői is akadnak, például a mexikói Chico, aki a hős leghűségesebb barátjaként számtalan kalandra elkíséri őt. De ott van még a Golden Baby vadászhajó kapitánya, Fischleg, és az ő legénysége.

A 60-as évek elejétől Zagor folyamatosan jelen van az olasz (és más) piacokon történeteivel, kimeríthetetlen kalandjaival. Személyisége nem teljesen feddhetetlen, hisz előfordul, hogy ő is hibázik. Hasonlóan Megtorlóhoz, őt is családja elvesztése motiválta, de nem adta át magát teljesen ennek a bosszúnak. Belátta, hogy a mészárlás, és a bosszúszomj nem vezet jóra, így egy sokkal differenciáltabb karakterré válhatott. Egyértelműen "szentnek" sem mondható, hisz ha a helyzet úgy kívánja, nem válogat eszközeiben a jó ügy beteljesítésének érdekében.

A mélység istene című kötetben különös lényekkel kerül szembe Zagor bajtársaival egyetemben. A vízi kultúrát vallássá emelő szektanem csak lélekben, de testben is magához láncolja híveit, akik vérszomjas vízi lényekké változnak át az általuk nagyra tartott Kraken nevében. Zagor ellenfele ezúttal egy egész vallási fanatikusokból álló szekta, de szerencsére ő sincs egyedül, vele van Chico, a hajóskapitány és legénysége, valamint egy titokzatos kalandor, Cain, akinek személyes elrendeznivalója van a szekta vezetőjével. Akár egy egész estés filmnek is elmenne ez a nagy volumenű, igencsak tartalmas kaland, ami a fumettik minden részletre ügyelő stílusával szépen teret ad a történet, illetve az egyes helyszínek és azok karaktereinek kibontakoztatásához. Nincs hiányérzetünk, hogy kapkodós lenne a történet, vagy nem lennének kifejtve rendesen a karakterek, ugyanis Mauro Boselli igyekezett minden szükséges információt közvetíteni felénk is.
 
Stefano Andreucci rajzaival többszörösen is bizonyítja profizmusát; mind a vízi lények, mind a hétköznapi emberek, mind a tájképek precízen, stílusosan vannak elénk tárva, az erős fény-árnyék kontrasztok pedig tökéletesen passzolnak a történet borongós, sörér, néhol rémisztő hangulatához. Nem csak fekete-fehérben, de színesben is szívesen elidőztem a rajzain a kötet borítóján.

Ez volt a legelső Zagor kötetem, így mindenféle elvárás nélkül vágtam bele az olvasásba. A kötet elején elhelyezett karakterismertetők sokat segítenek, és mindenképp érdemes elolvasni őket, ugyanis szereplőkből nincs híján ez a sorozat. Nem zavart, hogy nem tudtam mindenkit egyből a helyére tenni, a sztori szépen gördítette előre az eseményeket, nem éreztem úgy, hogy le vagyok maradva. A jövőben azonban még jobban képben leszünk a Zagort körülvevő karakterekkel, hisz már javában készül a második kötet is.

Megjegyzések