Űzött vad - Marvel Legendák: Póknő

Jessica Drew magyar kiadásban leginkább az Új Bosszú Angyalai oszlopos tagjaként ismert az olvasók körében. Utóbbi sorozat írója azonban nagyobb szerepet szánt a szuperhősnek, ami nem éppen bizonyult hálásnak: a Titkos Invázió történetben derült ki, hogy a Skrull királynő a Póknő helyét vette át, amire senki nem jött rá. Olyan embert keresett, akinek hiánya és kicserélése egyáltalán nem lesz feltűnő, viszont mégis előnyös kapcsolati rendszerrel rendelkezett. A Marvel Legendák 4. kötetében ezen események utóhatásait ismerjük meg, miután Jessica visszakapja valódi életét. A történet írója nem is lehetne más, mint az Új Bosszú Angyalai, és a Titkos Invázió írója, Brian Michael Bendis, ha már Póknő kicserélése amúgy is az ő ötlete volt.
Hiába a csilli-villi szuperhősjelmezek, meg a sok happy end és pozitív kicsengés, az írók egyre durvább helyzetek elé állítják a szuperhősöket. Gondoljunk csak bele, az hogy több hétig, akár hónapokig fogva tart egy földönkívüli faj, és senki nem tud róla, elég hátborzongató. A kötet elején Jessica munkát kap az Astonishing X-Men sorzatból jól ismert KARD ügynöktől, Abigail Brand-től, hogy kézre kerítse azokat a skrullokat, akiket nem sikerült elkapniuk. A Póknő felgyülemlett dühének és frusztrációjának levezetésére látszólag alkalmasnak bizonyul ez a feladat, az első munka pedig rögtön Madripur-ba vezet. Bendis a női karakterek működését és lelkivilágát is érti, amit már a Jessica Jones sorozatban is bizonyított. Önálló Póknő történetet még nem olvashattunk magyarul, ezért is hiánypótló ez a történet, ami Jessica szemszögéből mutatja be a Skrull invázió utóhatásait.

A nagy, egész világot megrengető Marvel crossover-ek hősökre és társadalomra gyakorolt hatásairól is érdemes képregényt csinálni, amit ez a történet is bizonyít. Alex Maleev sötét tónusú, határozott, néhol karcos kontúrú rajzai remekül illusztrálják Jessica zaklatott lelkivilágát. A történet végig izgalmas és lendületes, néhol pedig kapkodjuk a fejünket az egymásból következő eseményeken. Jessicának hajmeresztő szituációkban kell helytállnia, és az erkölcsének megfelelő döntéseket meghoznia. A bizalmatlanság, paranoia, és krimi-feeling lengi be a sztorit, a karakter jellemrajza meg határozottan fejlődik ezalatt a hét füzet alatt is. 

A Titkos Invázió Póknőre gyakorolt hatásáról érdemes volt képregényt csinálni, a kötet végén pedig legszívesebben lapoznánk is tovább, és olvasnánk a következő történetet Jessicával. A sztori annak idején úgynevezett mozgóképregény (motion comic) formában is megjelent, amit itt nézhettek meg. A Marvel Legendák sorozat gőzerővel zakatol tovább, és Vasember, illetve egy jókora adag szimbióta is tiszteletét teszi a következő részekben.

Megjegyzések