Egy klón életútja - Darth Vader and the Cry of Shadows

Anakin Skywalker legendáriuma az erő sötét oldalán szinte kimeríthetetlen potenciállal rendelkezik. A filmeken túl képregény formájában ismerhetjük meg szélesebb körben a karakter viselt dolgait. Az ő karaktere magában foglalja mindazt, ami ellen a Köztársaság és a Jedi-k valaha is küzdöttek. Mechanikus öltözékébe zárt teste nem rejt magában semmilyen emberi értéket, ő maga az átmenet az élőlények és a robotok között. A megbánás, ha van is benne, eltörpül a rengeteg kegyetlenség és gyilkosság mellett, amit mestere, Palpatine császár szolgálatában követett el. Mindig is volt egy varázsa a róla szóló történeteknek, amit a Darth Vader and the Cry of the Shadows minisorozatban ki is használnak a szerzők.
Még a Marvel-széria indulása előtt, 2013 és 2014 között jelent meg a Dark Horse kiadó gondozásában az utolsók között egy Darth Vader minisorozat, ami egy Hock nevű klón keserédes életútját meséli el a Köztársaságtól a Birodalomig bezárólag. A laboratóriumi körülmények között létrehozott katonák a szolgálatra és harcra lettek nevelve, a parancsokkal való szembeszegülés nem volt belekalkulálva a pakliba. Hock története az individualizmus rögös útjáról szól, amiben nem meglepő módon kulcsfontosságú szerepet játszik egy bizonyos feketeruhás alak. 

"Loyalty is a choice" - vagyis a hűségre, mint választásra utal Hock, ami kiválóan jellemzi ezt a történetet is. A Sithek bosszúja után játszódó minisorozatban Darth Vader legendája még egészen friss dolognak hat, és sokan még csak rebesgetik, hogy mire is képes a Nagyúr. Hock szemszögén keresztül látjuk meg mi is, hogy ott és akkor mit jelentett ennek a könyörtelen Sith Nagyúrnak a jelenléte a galaxisban, és milyen mértékben formálta át az erőviszonyokat.

A klónok öntudatra ébredésének ékes mintapéldája ez a történet, és egy szép kerek sztorit kapunk az ötödik rész végére. A lezárásba sem tudok belekötni, és habár nem tartozik ez a sztori a hivatalos, új időrendbe, attól még érdemes az elolvasásra.


Megjegyzések