Az örökség - DCNK #41 - Superman: Születési Előjog 1. rész

A DC Comics Nagy Képregénygyűjtemény 41. száma, a Superman: Születési Előjog (Birthright) első része már az előfizetők kezében van, az újságosokhoz pedig jövő héten fog kikerülni. A kötet a 2003 és 2004 között megjelent 12 részes minisorozat felét tartalmazza, egy rövidke ósulis történettel karöltve. A sztori javarészt Clark szuperhős identitásának kialakulására koncentrál, valamint az újságírói szakmájára is nagy hangsúlyt fektet az író, Mark Waid. Nem is olyan régen, néhány kötettel ezelőtt szintén bemutatásra került Superman kezdeti hősködésével kapcsolatban egy történt, a Titkos Eredet; bár vannak átfedések, de a jelen történet utóbbihoz képest igyekszik más szemszögből bemutatni az első lépéseket a hőssé válás útján.
Az újságírói professzionalizmus erős hangsúlyt kap már a legelső részben, ahol is Clark Nyugat-Afrikában egy régi időkre visszanyúló törzsi konfliktusról ír cikket a ghánai újságnak. Körútján nem ez az első állomás, Waid pedig érzékletesen mutatja be Clark szakmája iránti elkötelezettségét. Mint a többi helyszínen, Clark itt is abban a dilemmában találja magát, hogy egy életeket kiontó konfliktusba beavatkozzon-e; aki ismeri Superman karakterét, annak valószínűleg egyértelmű lesz a válasz. Ebben a kezdőtörténetben Clark-ot sikerül sokkal inkább az emberi, mint szuperhősi oldaláról bemutatni, és maga a több évig tartó világ körüli utazásának egy szeletét is kifejezetten jó döntés volt elmesélni. Akár egy egész minisorozatot el tudtam volna viselni ezzel a történetszállal, de a konfliktus lezárultát követően (sajnos) máris Kansas-re váltunk.
A Metropolisban való elhelyezkedés bemutatása az előző Superman kötet után kicsit túljáratottnak tűnt, de aztán hamar elszálltak a kétségeim, ugyanis ezt az aspektust is sikerült egy kicsit máshogy bemutatni; Lex önmagába vetett hite és megszállottsága, valamint a találmányai, illetve Perry White szokásosnál idegbetegebb stílusa újítást jelentett. Olvasás közben a Smallville című, hazánkban is több évig sugárzott sorozat ugrott be Lex és Clark találkozásánál, illetve a kötet elején levő duplaoldalas képnél; Lana karakterét ki is emelik pár szó erejéig, és egy kicsit amolyan "megtörtént, de nem beszélünk róla" feeling-je van Clark tinikorának, melyre a sorozat is fókuszál. Lois és Clark megismerkedését (szintén egy általam sokat nézett sorozat ugrott be - Lois és Clark) inkább skippeltem volna, sokadjára már nem nagyon lehet újszerűen bemutatni.
Leinil Yu rajzait személy szerint eléggé kedvelem, hazai kiadásban már találkozhattunk vele az Bosszú Angyalai rajzolójaként. Ebben a sztoriban kevésbé karcosak a rajzai, köszönhetően a határozott, vékony kontúrnak, és a halványabb színekkel operáló színezésnek. A kisebb paneleken is jól mutattak a rajzai, az egyik legjelentősebb kép pedig a Jimmy Olsen és Lois megmentését ábrázoló kép, az első nyilvános "Superman bevetésről".

Ahogy fentebb is említettem, örültem volna ha a történet eleji utazgatós-nyomozós-emberközeli rész kicsit tovább tart, sok jó dolgot ki lehetett volna még hozni belőle. Viszont abban is biztos vagyok, hogy a metropolisi események sem lesznek unalmasak, főleg Lex megszállottsága miatt, amibe most már Superman eredete és kilétének felfedése is beletartozik. A fordítással nem volt problémám, aminek külön örülök, a sztori további borítóiból ítélve pedig a második kötetben sem fogunk csalódni.

Megjegyzések