A kansasi srác Metropolisban próbál szerencsét - DCNK #31

A DC Nagy Képregénygyűjtemény következő, 31. kötetében az előző nagy volumenű, rengeteg karaktert felvonultató eposza után egy karakterközpontú, modernizált eredettörténetet kapunk. A Geoff Johns/Gary Frank (Batman Föld-1, DCNK #27: Superman - Agykeselyű, Doomsday Clock) páros által jegyzett történet egy hat részes minisorozat, mely 2009-ben indult, és 2010-ben került befejezésre. A DC célja a Superman: Titkos Eredet sztorival az volt, hogy az Infinite Crisis nevű nagy horderejű esemény után tiszta vizet öntsön a pohárba, és a kontinuitásbeli változások után elmesélje Superman hőssé válásának folyamatát. Véleményem szerint a fiatalabb generációnak is remek "beugrók" az ilyen történetek, hisz a mai modern történetmesélési stílusban ismerhetik meg a DC egyik leghíresebb karakterét.
Az első két részben Clark Kent fiatalkorába nyerhetünk betekintést, amint erejével ismerkedve mindenféle kalamajkába keveredik, és közösségi életét is megnehezítik egyre erősödő képességei. Számomra ezek a korai években játszódó történetek hozzák igazán közel a karaktert, és ez ebben az esetben is így volt. Superman, aki a tökéletesség mintapéldája és alig tud hibázni, itt bizony követ el baklövéseket és tesz megfontolatlan dolgokat. Erejével való kezdeti ismerkedése, illetve a Szuperhősök Légiójával való első találkozása ötletes és olvasmányos módon vannak bemutatva, amihez persze rengeteget hozzátesznek Gary Frank precíz, aprólékos és stílusos rajzai. Mostanában egyre inkább kezd megérni bennem az, hogy DC fronton ő az egyik legjobb rajzoló, a szöveg nélküli oldalakon a szereplők érzelmeit is mesterien közvetíti felénk.

A további négy rész, mely Clark metropolisi kezdeteit meséli el, kezdve az első munkanappal a Daily Planet-nél, szintén mérföldköve a karakter jellemfejlődésének, de én személyszerint kicsit nagy ugrásnak éreztem ezt, és szívesebben olvastam volna még a kezdeti botladozásokat és kalandokat Smallville-ben. Clark feltűnő bénázásai adnak egy humoros keretet a sztorinak, valamint naivitásával is mosolyt csaltak az arcomra első metropolisi kalandjai. Két kultikus Superman ellenfél eredetének modern köntösbe csomagolása, illetve Lex Luthor motivációinak megismertetése is külön plusz pontja a történetnek. A párbeszéd-centrikus részeket az író/rajzoló páros kiváló érzékkel oldotta fel dinamikus és lendületes harcjelenetekkel, valamint az időnként felbukkanó egész oldalas, poszter-szerű képek is igazi csemegék.
 A kötetet elégedetten tettem le olvasás után, és bár egy-két merészebb újításnak örültem volna az eredettörténettel kapcsolatban, a sztori az óvatosságával együtt is szórakoztató és érdekes olvasmány volt, komikus helyzetekkel, dinamikus rajzokkal és meghatározó karakterekkel. Azt kell mondjam, hogy ettől az alkotópárostól eddig még nem olvastam olyan képregényt, ami ne tetszett volna, így ezt a kötetet is bátran merem ajánlani esetleg azoknak is, akik nem veszik a sorozatot, de szeretnék kicsit jobban megismerni ennek az ikonikus, S-betűs figurának a kezdeti kalandjait.

Megjegyzések