Marvel Figuragyűjtemény #2: Amerika Kapitány

A ma reggeli rohanásban egy belvárosi buszból kitekintve arra lettem figyelmes, hogy valaki büszkén viszi új szerzeményét a kezében, ami nem volt más, mint a Marvel Figuragyűjtemény második száma. A teendőim elvégzése után pedig itt a remek alkalom, hogy ezt a számot is kivesézzük, ha már az előző igen nagy port kavart az interneten. Alanyunk ezúttal Amerika Kapitány, aki a magyar Bosszú Angyalai (ebben a magazinban Bosszúállók), Nagy Marvel-Képregénygyűjtemény, illetve sok más egyéb kiadvány szereplője is volt már.
A kiadvány fordítására most sem lehet panasz, a karakterek neveit is sikerült mind lefordítani a képregényrészletekkel együtt. Az alul futó, fontosabb számokat kiemelő rovatból az Amerika Kapitány Kétszázados Küzdelmei (Captain America's Bicentennial Battles) történet bizonyult számomra érdekfeszítőnek, ugyanis még nem olvastam ezt a sztorit, de az "Amerika történelmén átívelő kaland" leírás, és Jack Kirby neve igencsak felkeltette az érdeklődésemet a füzet iránt. Ami viszonylag kirí a sorból, az az 1996-os Amerika Kapitány sorozat első száma, Rob Liefeld megosztó rajzával; az ebben a magazinban "új élet" címszóval illetett füzet Franklin richards zsebuniverzumában játszódik, ahova a Marvel Univerzum hőseit mentette át az Onslaught ellen vívott csata után. Steve Rogers itt kissé megváltozott körülmények között, majd saját magára újra rátalálva folytathatta karrierjét a haza védelmében, míg vissza nem került a többiekkel együtt a 616-os Univerzumba.

A történetek rövid leírása ismét naprakésznek mondható, és egészen a Secret Wars eseményéig összefoglalja Kapi karrierjét. A jelmez, mint szimbólum, ahogy azt a Marvel Univerzumból megszokhattuk, nem csak Steve Rogers büszke tulajdona volt, hanem ugye a Tél Katonája, Bucky is viselte egy darabig, illetve Kapi öreg cimborája, Sam Wilson is. A Secret Empire-ös kattanás már nincs benne ebben a rovatban, de talán nem is baj. A fontosabb alkotók felsorolása itt is elég foghíjasra sikeredett, de legalább szolgált a magazin további érdekességekkel is a karakter kezdeteit illetően.

A figurákkal kapcsolatos eddigi visszajelzések eléggé vegyesek voltak, itt is figyelmeztetnék mindenkit megint, hogy fokozott óvatossággal szedjétek ki a dobozból, mert nagyon érzékeny a figura az erős nyomásokra, és a leesésekre egyaránt. A jelenlegi figurából az én példányomnak egyedül a szemei azok, amik kicsit csálén állnak, illetve a figura karján is találhatóak szürke foltok és apró benyomódások.

Megjegyzések