Hol vagy, Bruce? - A Legendás Batman #20 - Batman kontra Robin

Minden szuperhős életében eljön az az időszak, amikor hosszabb-rövidebb időre szögre akasztja a jelmezét, hogy aztán egy bombasztikus visszatéréssel kápráztathassa el az olvasókat. Láthattuk már Amerika Kapitányként Sam Wilson-t és Bucky-t is, vagy Pókemberként Dr. Octopus-t. Batman látszólagos halála a Final Crisis (Végső Krízis) történetben következett be, amit magyarul egyelőre még nem olvashatunk, a DCNK-sorozatban lenne esedékes majd a megjelenése egy vaskor különszám keretében. A Bruce Wayne "halála" által okozott űrt egyik legrégebbi tanítványa, Dick Grayson töltötte be azzal, hogy magára öltötte a denevérjelmezt, hogy Bruce fiával, Damien-nel együtt tarthassák a jól megszokott, katonás rendet Gotham-ben.
Batman távozásába azonban nem olyan könnyű belenyugodni, így nem is csoda, hogy Dick minden követ képes megmozgatni azért, hogy mentorát visszahozza. Kerül, amibe kerül. Grant Morrison Batman kontra Robin története új alapokra helyezi nem csak Bruce "halálát", hanem magát a Denevér-mítoszt is magasabb szintre emeli a Wayne-családdal kapcsolatban. Egyértelműen ez volt a történet egyik legérdekesebb szála, ahogy Dick és Damian a múltat feltárva igyekeznek válaszokra bukkanni. Titkos helyiségek, járatok, és bizonyítékok kerülnek elő a Wayne birtokon, a rejtélyekből pedig egyre csak több és több lesz. Morrison ügyesen használja ki a hatalmas alapterületű birtokot, és jogosan teszi fel a kérdést, hogy "Miért ne létezhetnének ott olyan helyiségek, és emlékek, amiről még maga Batman sem tudott?".

A kötet azonban nem csak erre a kérdésre fókuszál, ott van még Damian és Thalia megromlott kapcsolata, illetve a rejtélyes nyomozó, Oberon Sexton, a sírsó kiléte, amin az utolsó oldalon személy szerint teljesen kiégtem. De van itt még zombi Batman is, aki a történet horrorisztikus voltára erősít rá. Kalandos, rejtélyes, akciódús történet, amit az ember elvárna egy élvezetes Denevérember történettől. Dick és Damian kapcsolatának a bemutatása kevésbé szórakoztató, mintha mondjuk Bruce lenne Batman, de az események sűrűjében ez eltompul, és nem hat negatívumnak. Damian-t így is, úgy is szeretjük.

A Bruce Wayne eltűnése körüli rejtélyre válaszokat kapunk a sorozat további részeiben, illetve a jövő nyáron megjelenő Time and the Batman, illetve Return of Bruce Wayne történetekben.

Megjegyzések