Olasz képregényhősök: Dampyr és Dylan Dog

 A magyar képregénykiadást terén egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az olasz képregények legendás alakjai, a választék pedig folyamatosan bővül; van már Diabolik, Dragonero, Morgan Lost, Maximum Bonelli válogatás változatos címekkel, illetve a Frike Comics is ontja magából a sorozatokat. Az évek alatt bebizonyosodott, hogy igenis van igény a mainstream Marvel és DC címektől eltérő képregényekre. A kisebb méretű, többnyire fekete-fehér, vastagabb fumetti kiadványok nem csak formátumban, de történetvezetésben is merőben más irányt képviselnek. Kevésbé kötöttek a szabályok, ha úgy tetszik, az íróknak pedig nagyobb mozgásterük van, ahogy azt a már magyarul fellelhető kiadványokból tapasztalhatjuk.

Dampyr: Transylvania expressz

Annak idején a Fumax kiadó kezdte meg Dampyr képregények kiadását, amiből összesen hat kötet jelent meg. Több évnyi csönd után a Frike Comics döntött úgy, hogy folytatja a sort, és a Velencei baba történettel újra útjának indították a félig ember, félig vámpír Harlan kalandjait bemutató sort.

A Transylvania expressz című kötet volt a második a sorban, amit a Frike megjelentetett; ez az epizód azért is különleges, mert Magyarország is említésre kerül benne, illetve Harlan, Kurjak és Tesla kalandozása egészen Erdélyig vezet. A történet Harlan (vagyis Dampyr) apjának felkutatásáról szól, amihez egy bizonyos Dolly McClaine azonos című regénye hasznos információkkal szolgál. A történet két síkon játszódik, egyrészt a regény izgalmas vámpírtörténetét láthatjuk megelevenedni, másrészt pedig a történet jelenében játszódó "apakeresésnek" lehetünk szemtanúi különféle furcsa teremtmények és legendák társaságában.

Különösen élveztem az erdélyi Dracula Tours turistakoncepciót, ami az önreflektivitást poénos szintre emelte. Léteznek vámpírok, de ugyanakkor legalább annyian kételkednek ezeknek a lényeknek a létezésében, ráadásul még vállalkozások is épülnek erre a hiedelemre. Még a patkányfogó legendája is szóbakerül ebben a helyenként humoros, végig izgalmas és lebilincselő kötetben. Ráadásul még Drakula és Dzsingisz Kán is részesei a sztorinak. A történelmi képregények kedvelőinek is érdekes lehet ez a dupla hosszúságú epizód, aminek igazán egyedi és magával ragadó a hangulata.

Dylan Dog: Az élőholtak ébredése

Dampyrral ellentétben Dylan Dog száz százalékban ember, a közös pont azonban megvan a két karakterben; Dylan is természetfeletti ügyekkel foglalkozik, amik túlmutatnak a rendőrségen, vagy éppen senki más nem akarja elvállalni őket. A londoni ex-zsaru magánnyomozó Sherlock Holmes-ra jellemző kognitív képességekkel, és James Bond-ra hajazó készségekkel göngyölíti fel a különféle hátborzongató ügyeket, a legelső, ebben a kötetben szereplő, eredetileg 1986-ban megjelent történetében rögtön "élőholtakkal" találja szembe magát, a másodikban pedig Hasfelmetsző Jack-kel. A thrillerek és horrorok kedvelőinek mindenképp kedvez a történet, de igazából nehéz lenne egy, vagy két zsánerre leszűkíteni Dylan Dog kalandjait.

A nyomozásban hű segítőtársa, "asszisztense" a bőbeszédű Groucho segíti, aki humorista képességeit igyekszik megcsillogtatni minden egyes megszólalásában. A párbeszédek, és a helyzetkomikumok különösen erősségei a sorozatnak, de ettől függetlenül nem komolyanvehetetlenek a történetek, az egyes szituációkban hirtelen rádöbbenünk, hogy itt bizony nem minden az önfeledt jókedvről szól. A hátborzongató rejtélyek és gyilkosságok mellett azért a szerelmi szálra is jut idő, Dylan nem fél kihasználni vonzerejét még akkor sem, ha totális veszélyben van az élete. Változatos, szórakoztató, kalandos, és végig izgalmas történetekkel szolgál a sorozat, a horror és thriller rajongóinak mindenképpen kötelező olvasmány.


Megjegyzések