Elválaszthatatlan társak - Diabolik #10: Eva nyomában

Az Anagram Comics Diabolik sorozata is halad szép sorjában, a Hungarocomixra immár a tizedik epizód jelent meg, amelynek címe: Eva nyomában. Ezúttal egy egészen friss, 2017-es epizódról van szó, és már a borító is fantasztikus stílussal van megáldva, köszönhetően Matteo Buffagni markáns, szögletes fény-árnyék kontrasztos rajzának. Ő volt az alkotója egyébként az előző két epizód borítójának is, most viszont teljes mértékben övé a terep, és az ő rajzai kísérik végig ezt az újszerű történetet, amiben megint kicsit más megvilágításba kerül a trükkös ékszertolvaj, Diabolik.
Jobban mondva nem csak Diabolik, hanem Eva Kant-tal való kapcsolata a fő mozgatórugója ennek a kalandos történetnek, ami ráadásul egy egzotikus környezetben játszódik. Történetünk elején a szerelmespár éppen vakációját tölti a trópusokon, amikor egy kegyetlen rablóbanda támad hajójukra. Még egy ilyen karizmatikus és mindenre felkészült párost is érhetnek váratlan események, az erőfölény miatt azonban képtelenek felülkerekedni támadóikon. Diabolik és Eva elkeverednek egymástól; a férfit a bűnözők kaparintják meg, Evát viszont a víz egy közeli kis szigetre sodorja, ahol egy kedves öregúr társaságában gyógyulhat fel az őt ért traumából és sérüléseiből.

Az olyan karakterek, mint James Bond, vagy Sherlock Holmes báját pont az adja meg, hogy nem létezik számukra megoldhatatlan helyzet, vagy olyan szituáció, amiből ne tudnák kivágni magukat. Így van ez Diabolik esetében is; öröm látni azt a profizmust és higgadtságot, ahogy mérlegeli az eseményeket, és próbál valamilyen szövevényes megoldást találni a kutyaszorítóban. Ahogy az előző két kötetben, itt is inkább az áldozat szerepe nehezedik hősünkre, maximális kiszolgáltatottság mellett.

Diabolik és Eva kapcsolata - hasonlóan a címszereplő személyiségéhez - kissé idealisztikus, ám annál szerethetőbb formában tárul elénk, a kettejük közötti leírhatatlan kapocsról pedig ez a történet ad tanúbizonyságot. A konklúzióban ezúttal sem csalódtam; rövid, lényegretörő és életszagú. Alig várom az idén érkező normál, és extra epizódokat, hisz még rengeteg olyan történet vár ránk, amit érdemes megismernünk. Ráadásul ha minden igaz, ősszel a Diabolik film is megjelenik, bár erről egy kurta IMDb-adatlapon kívül nem sokat tudni... Sem azt, hogy lesz-e egyáltalán magyar forgalmazója, de reménykedjünk a legjobbakban.


Megjegyzések