Batman Rorschach naplóját olvasgatja - Doomsday Clock #3

A Doomsday Clock robog tovább, a soron következő 3. részben ismét fény derül egy-két érdekes dologra, és tovább bonyolódik a helyzet Gotham Cityben, ahova is az előző részben megérkeztek a Watchmen-világából szereplőink, vagyis Veidt, (az új) Rorscach, illetve a különc szerelmespár, Mime és Marionette. Akcióban és fordulatokban most sincs hiány, elég tartalmas részre sikeredett, ám ezzel ellentétben több szempontból nem hozta azt a szintet, amit az első két rész nyújtott az újdonság varázsával és a meglepő történésekkel.
Rick Celis és Gary Frank borítói
A füzet a már jól ismert, klasszikus jelenettel indít a Watchmen-ből, vagyis a Komédiás halálával, ami eszerint a történet szerint nem egészen úgy végződött, ahogy az az eredeti eposzban meg van írva, és a hős Gotham-ben tér magához. Veidt látogatása Luthor-nál pedig remek apropót szolgáltat Edward Blake számára, hogy visszavágjon gyilkosának (vagyis így már nem teljesen a gyilkosa, de értitek...). Batman és Rorscach is sikeresen egymásra találnak a Bat-barlangban, ám egy nyúlfarknyi párbeszéd után a Denevérember már bele is veti magát a különös napló olvasásába, amit még az eredeti Rorschach, Walter Kovacs írt. A fennmaradó időt kihasználva foltos barátunk lepihen kicsit, de csak miután rendelt egy újabb adagot Alfred ízletes palacsintáiból; itt és most láthatjuk egyébként először az új Rorschach-ot egyébként maszk nélkül, de azon kívül, hogy ott volt a helyszínen amikor Veidt odateleportálta anno a hatalmas szörnyet New York-ba, nem sokat tudunk róla. Ami még külön feltűnő, hogy Batman is eléggé megbízik benne, de ami még ennél is furább, az Bruce jelmeze; a jelenlegi, Rebirth-ös ruhán a denevér logó ugye ki van emelve sárga kontúrral, ám ami Batmanen van, az kis kör alakú kerettel van, ami a sok évvel ezelőtti ruhára utal. Ezekszerint az is elképzelhető, hogy ez a crossover nem a jelenlegi, Rebirth-érában játszódik, hanem korábban. Ugyanakkor a borítón (felül jobboldalt) az új logó szerepel, könnyen összezavarva így az olvasókat.
Batman ruhája ebben a sztoriban (balra), és a Rebirth-változat (jobbra)
Kapunk még egy kis akciózást egy Joker által uralt kocsmában, ahol Marionette és Mime teszi helyre a bandatagokat, és ami újítás, hogy láthatjuk végre Mime láthatatlan fegyvereit használat közben. A szuperhősök találkozásai között egy régi filmből, a "The Adjournment"-ből kapunk részleteket, aminek a főszereplője Carver Colman, akit a történet szerint 1954-ben, röviddel utolsó filmjének debütálása előtt gyilkoltak meg. Ehhez kapcsolódóan kapunk egy újságcikket a füzet végén, nem tudom hogy milyen szinten lesz ennek a jelenségnek értelme a történetben, ugyanis már az előző részben is meg volt említve ez a filmcím (Veidt és Rorschach egy kirakatban levő TV-n látta meg). 
Ennél a füzetnél érezhetően bonyolódik a helyzet, ugyanakkor kezdem azt érezni, hogy kicsit laposodik is; a legtöbb szöveg a már említett filmmel kapcsolatosan van megírva, és kicsit már túl is van tolva a sok filmes jelenettel. A fő történésekhez (Batman-Rorschach, Veidt-Komédiás) ugyanakkor feltűnően kevés párbeszéd dukál, és sok az úgymond töltelékoldal, amin abszolút semmi szöveg nincs, csak a hatást fokozza. Mindettől függetlenül továbbra is egy nagyon érdekes történettel állunk szemben, és rengeteg kérdés merülhet fel bennünk a füzet elolvasása után, amire a későbbiekben remélhetőleg válaszokat kapunk, például a fentebb említett Batman logók közti eltérésre. A folytatás ezúttal is várós, és nem is olyan sokára, február végén érkezik is.

Megjegyzések