Szupergonosz parádé a négyzeten - Hihetetlen Pókember Különszám 2018/1.

Az Egy Pillanat Az Időben sztori után az idei első Hihetetlen Pókember különszámban a Fajok Eredete (Origin of the Species) című öt részes sztorit olvashatjuk el, mely eredetileg az Amazing Spider-Man 642-646. számaiban jelent meg. Ahogy már a borító láttán is sejthető, sok klasszikus, illetve néhány Brand New Day-érában született ellenfél is tiszteletét teszi ebben a részben (ilyen szempontból a borító kicsit megtévesztő, hisz ott szerepel például a Zöld Manó is, aki a sztoriban fel sem tűnik, vagy Keselyű, akinek az újabb változatával találkozhatunk most).
Mark Waid története egy Oki Doki által megszervezett szupergonosz megbeszéléssel indít, ahol a doktor a sok bűnözőnek a pénzen felül bármit hajlandó megadni annak, aki képes megszerezni neki egy bizonyos "dolgot". E rejtélyes kezdet után figyelmünk Peter humoros magánéletére irányul, majd a Kávé Babba érkezéséig egészen könnyed sztorit felváltja rengeteg bunyó, és hajsza New York-on át. A kávézóba berobbanó, épp szülni készülő Métely adja a nagy "buli" apropóját, majd egy elég bizarr látvány fogadja az olvasót: Oki Doki segít neki világra hozni gyermekét, még a köldökzsinórt is ő vágja el.

Annak, aki esetleg már nem emlékszik, vagy most kapcsolódna be, Métely eddig Norman Osborn által volt fogva tartva, mivel éppenséggel az ő gyerekét várta. Oki Doki ezt megneszelte, és mivel szeretné alaposan tanulmányozni két "Manó" közös gyerekét, mindent megtesz hogy elérje célját. A történet nagyjából egy hajsza, és verekedés fél New Yorkon át, ugyanis Pókember nem szeretné, ha a kicsi rossz kezekbe kerülne. Ez a kicsivel több, mint 100 oldalas különszám remek lehetőséget ad arra, hogy egyben, megszakítás nélkül olvassuk ezt a sztorit, az 5 rész ugyanis nagyrészt egy napot ölel fel a cselekményben, és minden rész ott folytatja szinte percre pontosan, ahol az előző abbamaradt.
Rengeteg ellenfél feltűnik a füzetben; Rínó, Homokember, Kaméleon, Mysterio, Mr. Negatív, és Rengető, csak hogy néhányat említsek a hatalmas szórásból. Azt el kell ismernem, hogy Paul Azaceta rajzolónak nem okoz gondot egyikük ábrázolása sem, még ha nem is vagyok teljesen kibékülve a stílusával. Néhol aránytalanok, néhol pedig eltúlzottak a figurák, így többször volt az az érzésem, hogy összecsapott az egész, másrészről viszont pozitívum, hogy lendületesek és dinamikusak voltak a rajzai. A fakóbb, halványabb színek használata kifejezetten passzolt ehhez a rajzstílussal, Javier Rodriguez érzékletesen adta vissza a külső és belső terek hangulatát egyaránt.

A történet olvasása közben jöttem rá, hogy a Brand New Day mennyi mindent felépített, és mennyi új szereplőt és történet-szálat hozott be a történetfolyamba, amik itt is központi szerepet kapnak. Egy-két gyengébb részt leszámítva azt kell mondjam, ennek a történetnek az ismeretében, hogy a BND egy kifejezetten tartalmas és érdekes szakasza volt Pókember életének. A következő szakasz, a Big Time pedig ugyancsak sok meglepetést és újítást rejteget, melynek írója Dan Slott, aki Amerikában az Amazing Spider-Man 800. számában fog leköszönni idén májusban.

Megjegyzések