Dugába dőlt álmok - Marvel-Legendák #1 - Pókember: Kitörés

A nagy magyar képregényes dömpinghez a Kingpin is hozzájárul egy új sorozattal, mely nem meglepő módon Marvel történeteket közöl különböző korszakokból. Elsőként az újságosoknál nemrég (újra) beszerezhető történethez, az Új Bosszú Angyalai: Kitörés sztorihoz kapcsolódó öt részes, azonos című Pókember minisorozatot olvashatjuk az új sorozat lapjain. 

A Pókember: Kitörés mini az Elektró által kiszabadított bűnözőket helyezi középpontba, azon belül is két rivális csapatot, az Ufókat (magyarul már találkozhattunk velük Hulk révén), és Kereszttűz csapatát. Még a Raft börtönből való kiszabadulásuk előtti nézeteltérésük tisztázása végett a két csapat egymásra vadászva vonja magára a börtönön kívül az olyan hősök figyelmét, mint Pókember, aki ennek a látszólag kibékíthetetlen ellentétnek a nyomába ered. Mindkét csapat a Raft előtti börtönük, a Barlang egyik főfejesének a felkutatását tűzték ki célul, amire Peter is rájön, és kicsit a mélyére ás a dolgoknak. Akcióban sincs hiány, de a történet lényegi része a gonosztevők és a Barlang programvezetőjének kapcsolatára fókuszál. Végszóra pedig azért Amerika Kapitány és Vasember is megérkezik.
Mivel eredetileg a Stan Lee emlékkötet jelent volna meg ehelyett, így rohamtempóban kellett elvégezni a szükséges munkálatokat a kiadvánnyal kapcsolatban, és a fordítás is három ember keze munkáját dicséri. Ám ahogy azt a Kingpin kiadótól megszokhattuk, igényes és koherens munkát kaptunk, nem lehet okunk panaszra. Aki igazán szemfüles, az pedig a 45. oldalon a Bagoly által Pókembernek átnyújtott borítékban levő papíron felfedezheti a fordítók, a beíró, illetve egyéb munkatársak neveit az összevissza gépelt betűsorokban (Harza, Miki, Sepi, Csabi, stb.). 

A kiadvány mérete is elég kardinális kérdés a rajongók körében, a Kingpin ugye köztudottan kisebb méretekkel dolgozik. Ez a sorozat a "normál" képregényes mérettel jött ki. Az Új Bosszú Angyalai kiadványok állnak a középső helyen, majd a legkisebb méretűek a füzetes kiadványok és a hozzá kapcsolódó különszámok. Érdekes amúgy, hogy a borító lapvastagsága elmarad az ÚBA és a normál TPB kiadványokétól, azonban mégsem olyan vékony, mint a Marvel+ különszámoknál, hanem egy fokkal vastagabb. A nagyobb, standard méretből adódóan kevésbé ad akkora tartást a képregénynek, mint mondjuk a már említett ÚBA esetében. Inkább magazin-jellegűnek mondanám, mintsem TPB-nek, így érzésre. Az illata pedig remélem sosem fogy el... a jó öreg Kingpin-illat!
Tony Bedard története ügyesen ötvözi az akciódús jeleneteket a nyomozós részekkel, amit viszont sajnáltam, hogy a két csapat tagjainak kibontakozására kevés idő jutott. Igaz, hogy az egyik négy, a másik pedig öt tagból áll, de több helyen kissé súlytalannak éreztem a ténykedésüket, és kevésbé tudtam őket komolyan venni mintha mondjuk jobban megismertük volna őket. Azért pedig nem akkor nagyágyúk, hogy mindenki képben legyen velük. Igaz, ezen segítenek a kiadványban elhelyezett karakterdokumentációk, de a történetben mégsem volt akkora súlya ezeknek a csapatoknak, holott szinte ők voltak a főszereplők. Ha már pedig a Kitöréshez kapcsolódó miniről van szó, a többi elszökött bűnöző is kaphatott volna egy kis szerepet. A kisebb csattanóra felhúzott történet azonban szórakoztató, és olvasmányos, még ha pár aspektus és a végkifejlet sem sült el különösebben érdekes módon.

Manuel Garcia rajzai összességében rendben voltak, néhány képkockán láthattunk tőle elég furi arckifejezéseket, illetve Vasember páncéljának megrajzolása sajnos nem igazán megy neki. Jobban el tudnám őt képzelni stílusából adódóan egy horrorképregény berkei között, nem lealacsonyítva ezzel a munkáját, csak ahhoz a világhoz jobban passzolnának a munkái, mintsem egy mainstream szuperhősös képregényhez. Az igen hatásosra sikeredett borítóval ugye nem összekeverendő, az Mike Deodato Jr. mukája. Sokat dobott a munkáin Chris Sotomayer színezése, legjobb példaként a félhomályos szobában levő Bagollyal való találkozást hoznám fel példaként, ahol különösen hangulatos atmoszférát teremtettek a színek.

Megjegyzések