Vége a dalnak - Új Bosszú Angyalai: Ostrom

Az idei évben a Kingpin kiadó is jelentősen beerősít új kiadványok terén; a szokásos évi egy kötet helyett idén két Bosszúangyal sztori jelenik meg, illetve a Marvel Legendák sorozatból is további három rész várható. A Bosszú Angyalai: Káosz című történettel kezdődő vonulatot teljes egészében figyelemmel kísérhette a magyar olvasóközönség, illetve ez egyben a Kingpin legrégebb óta futó sorozata is. Bendis "minden összefügg mindennel" taktikája az összes sztorit áthatja, és ami a Kitörés sztoriban kezdődik el, az egészen a Titkos Invázióig, illetve azon túlra is vezet. A SHIELD helyére lépő HAMMER szervezet fejeként látszólag a feje tetejére áll a hősök világa, hisz az egykori Zöld Manó lesz felelős a világ békefenntartásáért. Az örökös macska-egér játék, ami Osborn csapata és a többi hős között zajlott le a Sötét Kor ideje alatt, az Ostrom című történetben éri el csúcspontját.

A történet elolvasása előtt mindenképp érdemes ezeket is elolvasni, hogy tisztában legyél a dolgokkal (persze csak ha eddig még nem tetted meg): Új Bosszú Angyalai: Őrszem, Polgárháború, Titkos Invázió, Thor: Újjászületés.

Norman Osborn fenyegetve érzi magát a jelenleg földi székhelyű Asgard miatt, így elhatározza, hogy titkos alakulatával, illetve rengeteg más bűnözővel együtt lerohanja Thor otthonát. A kormány beleegyezése nélkül, egy mondvacsinált indokkal pedig harcba indul az istenek ellen, mellyel egy hatalmas kaliberű csata kezdődik el, amely a Siege minisorozat négy részét öleli fel. A nagy kaliberű brutális csata semmit és senkit nem kímél, a föld hősein múlik, hogy elbillentsék a mérleget a megfelelő irányba, és segítsenek régi barátjuknak, Odin fiának megvédeni otthonát.
Maga a történet, bár bővelkedik akciójelenetekben és hatásvadász, köldöknézegetős képekben, mégsem csak egy agyatlan verekedős sztori. A Sötét Kor ideje alatt gyülemlő feszültség itt robban ki teljes valójában, mind a hősök, mind a rosszfiúk részéről, a szórakoztató párbeszédek pedig ezúttal sem maradnak ki, hála Bendis mesternek. A végig pörgős, és több helyen megdöbbentő történet érzékletesen mutat görbe tükröt a sokszor magatehetetlen kormánynak, ami látszólag óráról-órára változtatja véleményét egy adott magasrangú vezetőről, és egy pillanat alatt az állam ellenségének kiáltja ki azt. Amekkora hangsúly van viszont Őrszem karakterén, legalább annyira sikerült ebben a történetben egy egydimenziós figurának bemutatni, ráadásul a végkifejlet is elég puritán módon tesz pontot karrierjének végére.

Az Ostrom mindenesetre az egyik legdurvább része az Új Bosszúangyal-vonulatnak, és igazán emlékezetes módon zárja le Norman Osborn nem megérdemelt rémuralmát a világ békefenntartójaként.

Megjegyzések